Vandalen vernielen crematorium

MINSTENS TWEE DADERS GAAN WILD TEKEER MET HAMERS EN HOUWELEN

De politie is op zoek naar minstens twee vandalen die afgelopen weekend heel wat schade hebben aangericht in crematorium De Blauwe Toren. De daders vernielden een ruit met een voorhamer en sloegen verschillende deuren kapot. "Wie doet nu zoiets", zucht verantwoordelijke Ronny Bulcke.

Met een voorhamer en twee pikhouwelen sloegen de vandalen zaterdagnacht hun slag. "Even voor 1.30 uur kreeg ik melding van het inbraakalarm in het crematorium", begint verantwoordelijke Ronny Bulcke het verhaal. De man woont zelf in Brussel en kon dus onmogelijk ter plaatse gaan. Toen hij enkele tellen later een tweede melding kreeg, verwittigde hij meteen de politie. Een patrouille van de Brugse politie snelde ter plaatse. Maar de daders waren al verdwenen. Ze waren zeven minuten binnen, maar vertrokken zonder buit.

Binnenin richtten de daders, die minstens met twee waren, grote schade aan. Met voorhamers verbrijzelden ze een ruit om binnen te geraken. Ze vernielden verschillende houten deuren, die nochtans niet gesloten waren, en sloegen gaten in de muren. "Op de camerabeelden is duidelijk te zien dat ze wild tekeer gaan. Ik snap echt niet wat die mensen hier kwamen zoeken. Hier valt helemaal niks te rapen", zegt Ronny Bulcke. "Hun gezicht was bedekt. Ze doorzochten verschillende ruimtes. Pas bij de verbrandingsovens leken ze te beseffen dat hier helemaal niks te stelen valt, en toen namen ze de benen."

Radiosysteem

Volgens de verantwoordelijken van het crematorium waren de daders goed voorbereid en gaat het niet om een toevallige vandalenstreek. "Op de beelden is te zien hoe ze communiceren via een radiosysteem. Vermoedelijk stonden hun handlangers buiten te wachten en waren ze dus met meer dan twee. Geld valt hier alleszins niet te rapen. Het enige van waarde, een laptop, lieten ze staan. Ik snap er niks van", zucht Ronny Bulcke.

Plechtigheden gaan door

Het is nog onduidelijk of het om een poging tot diefstal of om een pure vandalenstreek gaat. Bij de Brugse politie bevestigen ze de inbraak en onderzoeken ze de zaak. De schade in het crematorium loopt hoog op. "De deuren zijn allemaal op maat gemaakt en hebben dus een serieus prijskaartje. Gelukkig kunnen alle voorziene plechtigheden wel doorgaan", besluit Ronny Bulcke.

Ronny Bulcke, verantwoordelijke van crematorium De Blauwe Toren,met een glasscherf. De kapotgeslagen ruit achter hem werd intussen tijdelijk gedicht.
Benny Proot Ronny Bulcke, verantwoordelijke van crematorium De Blauwe Toren,met een glasscherf. De kapotgeslagen ruit achter hem werd intussen tijdelijk gedicht.
De vandalen sloegen willekeurig om zich heen.
Benny Proot De vandalen sloegen willekeurig om zich heen.
De sloten van de deuren werden volledig vernield, en dat terwijl ze niet eens op slot waren.
Benny Proot De sloten van de deuren werden volledig vernield, en dat terwijl ze niet eens op slot waren.