Vanaf januari betaal je 14 euro voor 4 uurtjes parkeren in Brugge: “Zo veel mogelijk wagens uit straatbeeld weren”

Parkeren wordt een stuk duurder in Brugge.
Benny Proot Parkeren wordt een stuk duurder in Brugge.
Wie vanaf januari 2020 bovengronds wil parkeren in Brugge zal een stukje meer betalen dan nu het geval is. Vooral wie langer dan één uur parkeert, zal het verschil voelen. Vier uur parkeren zal dan 14 euro kosten. Het grootste opzet van de prijsverhoging: het verschil met goedkoper ondergronds parkeren staande houden.

Voor de duidelijkheid: met de prijsverhoging is Brugge als centrumstad zeker geen uitzondering. Wie parkeert in pakweg Gent of Oostende wordt ook geconfronteerd met de hoge tarieven voor bovengronds parkeren. 

Concreet zal vanaf januari 2020 één uur parkeren in Brugge 2 euro kosten. Voor twee uur zal je 5 euro betalen, voor drie uur 9 euro en voor vier uur uiteindelijk 14 euro. De wijziging werd afgelopen dinsdag voorgelegd aan de gemeenteraad en werd goedgekeurd. Eén van de grootste drijfveren van het stadsbestuur om de tarieven te verhogen, is het promoten van het gebruik van de randparkings én het ondergronds parkeren. Hoewel ook dat binnenkort duurder wordt, zal het wel een stuk goedkoper blijven. “Het is de bedoeling om dat spanningsveld tussen bovengronds en het goedkoper ondergronds parkeren te behouden”, liet burgemeester Dirk De fauw (CD&V) zich ontvallen. “Nu betaal je 1,80 euro euro voor één uur bovengronds parkeren. Het gaat dus om een minimale aanpassing. Ondergronds parkeren moet goedkoper zijn dan bovengronds. We willen zo veel mogelijk wagens uit het straatbeeld weren.”

Parkeeruren kopen

Ongetwijfeld zal de tariefverhoging op heel wat tegenwind stoten van mensen die regelmatig Brugge bezoeken én bovengronds parkeren. Voor de duidelijkheid: voor inwoners van de binnenstad verandert er niks. Wel kunnen zij vanaf januari voor 90 euro 360 uren ‘kopen’ voor hun bezoekers. Zo worden zij niet het slachtoffer van de tariefverhoging. 

Brugge is bovendien niet de enige stad of gemeente die op regelmatige basis de parkeertarieven bekijkt en bij schroeft. In Knokke-Heist bijvoorbeeld is sinds 1 april een nieuw parkeerplan van kracht. Met een aantal ingrepen wil het gemeentebestuur het parkeerbeleid verbeteren én meer rotatie brengen in de gebruikers van de beschikbare parkeerplaatsen. In de winkelstraten is het vanaf nu toegestaan om twee uur te parkeren, waar dat voor april maximaal één uur was. Het tweede uur betaal je wel 3 in plaats van 2 euro. Er zijn ook versterkte controles én verhoogde retributies – van 20 naar 30 euro – om de rotatie te stimuleren. Voor beperkte boodschappen werd het gratis kortparkeren in het leven geroepen. In de oranje zone vervalt het voordeel voor bewoners en tweedeverblijvers om, mits het betalen van 1 euro, in de weekends en de vakanties een ganse dag te parkeren. In de groene zones tot slot werd het tarief voor niet-parkeerkaarthouders opgetrokken. Eén dag parkeren ging van 5 naar 10 euro. 

Ondergronds

De gemeente Knokke-Heist is bovendien volop bezig met het creëren van ondergrondse parkeergarages aan het Canadaplein en het Maurice Lippensplein. Die moeten op termijn goedkoper worden dan bovengronds parkeren, net zoals in Brugge dus. Ook in Blankenberge werken ze met verschillende ‘zones’, maar is betalend parkeren enkel van toepassing op zaterdagen, zon- en feestdagen en alle schoolvakantiedagen tussen 9 en 19 uur. Daarbuiten is het gratis.
108 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pascal Ryffranck

  Brugge ligt er niet van wakker dat de Bruggelingen niet meer naar hun stad zullen komen. Toeristen komen toch allemaal met de bus, trein en cruiseschepen. Wij als Bruggelingen vermijden ons centrum toch.

 • DIDIER FRANCART

  Verleden week noodgedwongen de stad ingereden met mindervalide om noodzakelijke verrichtingen te doen. Nergens plaats en heb bijgevolg dan maar geparkeerd waar het niet mocht maar waar een zee van plaats was in doodlopende straat. Tijdens onze korte afwezigheid een parkeerbon van de wijkagent. Kosten: €58 voor minder dan één uur. Beste mensen, als je niet in Brugge moet zijn met de wagen, blijf er dan zover vandaan als je kan. Het is zielig om aan te zien hoe ze daar vliegen vangen bij de vleet.

 • Carien De Meirsman

  @Hans Witte: €90 voor 360u is €0,25 per uur!!!!

 • DIDIER FRANCART

  Het is een feit dat het Brugse centrum door al die verkeersdrukte onleefbaar is geworden. Men heeft door de jaren heen verkeerd gehandeld door steeds maar het aanbod aan parking in het centrum uit te breiden ipv in te spelen op randparkings. De lokale bevolking betaald hier de rekening van het wanbeleid in het verleden en heden want nu nog wordt er werk gemaakt van uitbreiding parkeergelegenheid in de binnenstad moet je weten. Hoe dwaas kan je zijn om niet uit je eigen fouten te leren.

 • chris delanghe

  Ik zou toch eens willen weten wat er echt gebeurt met al dat geld en waar dat naartoe gaat. Maw in wiens zakken dit uiteindelijk verdwijnt. Dat heeft niets met parkeerbeleid te maken , maar alles met belastingen. Dit onder het mom van... De middeleeuwse poorten van Brugge hebben een electronische variant gekregen!