Uitbaatster Villa Papillon riskeert 30 maanden cel voor mensenhandel

VROUW ZOU 513.000 EURO WINST GEMAAKT HEBBEN MET PROSTITUTIE

De vrouw beweert dat ze de Villa Papillon langs de Gistelsteenweg in Varsenare enkel nog openhoudt als café.
Siebe De Voogt De vrouw beweert dat ze de Villa Papillon langs de Gistelsteenweg in Varsenare enkel nog openhoudt als café.
De 39-jarige uitbaatster van het gekende bordeel Villa Papillon in Varsenare riskeert 30 maanden cel voor mensenhandel. De Togolese vrouw zou drie jaar lang negentien prostituees in mensonwaardige omstandigheden hebben laten werken. De meisjes moesten onder meer in de garage slapen. Het openbaar ministerie vraagt de verbeurdverklaring van maar liefst 513.000 euro aan winsten.

Het Brugse gerecht hield de Togolese Ahlonkoba K. (39) al enige tijd in de gaten, toen ze eind 2013 een observatie opzetten aan de woning van de vrouw in de wijk Kristus-Koning in Brugge. In de woning had K. kamers ingericht, waarin sinds april 2012 meisjes tegen betaling met mannen naar bed gingen. De speurders zagen een klant aanbellen, waarop ze besloten binnen te vallen.


"De man werd in één van de kamers aangetroffen met het meisje. Hij verklaarde dat hij met de beklaagde in contact was gekomen via een contactadvertentie op het internet. Voor de prostituee had hij 100 euro moeten betalen", stelde de procureur. Het meisje bleek op het moment van de inval zwanger en had het geld naar eigen zeggen nodig om een abortus te plegen. "Uit de verhoren van verschillende andere slachtoffers bleek dat zij vaak ook 's nachts moesten werken. Als er geen klanten waren, kregen ze geen loon uitbetaald. Enkelen onder hen moesten zelfs in de garage slapen."

Geen betere inzichten

Ahlonkoba K. werd aangehouden en op 9 januari 2014 voorwaardelijk vrijgelaten door de onderzoeksrechter.


"Dat bracht haar niet tot betere inzichten", aldus de procureur. "Intussen had de vrouw het bordeel Villa Papillon (langs de Gistelsteenweg in Varsenare, red.) overgenomen. Bij een huiszoeking werd ook daar een meisje aangetroffen die hetzelfde verhaal vertelde als de slachtoffers in de woning van de beklaagde."

19 slachtoffers

Het gerecht kon uiteindelijk 19 slachtoffers van Ahlonkoba K. identificeren. Het parket vervolgde de vrouw voor mensenhandel en de exploitatie van prostitutie. Ze riskeert 30 maanden cel en een geldboete van maar liefst 114.000 euro. Daarbovenop vraagt het openbaar ministerie de rechtbank om 513.000 euro aan winsten verbeurd te verklaren. K. vraagt over de ganse lijn de vrijspraak.


"Van mensenhandel was helemaal geen sprake", pleitte haar advocate. "Die meisjes werkten niet tegen hun wil en werden nooit opgesloten. Ze mochten zelfs op hun kamer slapen." Ahlonkoba K. kwam op 18 september 2015 een tweede keer vrij onder voorwaarden. De procureur fronste zijn wenkbrauwen toen hij hoorde dat ze nog steeds de Villa Papillon open houdt. "Enkel als café", beweert de vrouw. De rechter stelde de zaak daarop uit naar 7 juni om de politie te laten controleren of er daadwerkelijk geen meisjes meer werken in het bordeel.