Uilenspiegel onder de veilinghamer

VERKOPER DOET RUIME VERZAMELING WEG UIT PLAATSGEBREK

Frederick Moyaert en Nathalie Van de Wiele van veilinghuis Van de Wiele Auctions.
Benny Proot Frederick Moyaert en Nathalie Van de Wiele van veilinghuis Van de Wiele Auctions.
Een unieke verzameling rond de Damse schelm Tijl Uilenspiegel wordt zaterdag geveild in het stadhuis. "Wegens plaatsgebrek moet ik afscheid nemen van delen van mijn collectie", zegt de verkoper uit Brugge.

Voor het eerst sinds lang vindt er opnieuw een boekenveiling plaats in het Damse stadhuis. Het Brugse veilinghuis Van de Wiele organiseert de eenmalige verkoop naar aanleiding van 20 jaar Damme Boekendorp. "Normaal gezien veilen we elk jaar in oktober en maart in ons eigen veilinghuis in Brugge. Op vraag van het stadsbestuur van Damme gaan we dit jaar uitzonderlijk op verplaatsing", vertelt Frederick Moyaert van Van de Wiele Auctions. "Bovendien verkoopt een verzamelaar zijn volledige Uilenspiegelcollectie." Die collectioneur, afkomstig uit Brugge, wil anoniem blijven. "Wegens plaatsgebrek moet ik afscheid nemen van delen van mijn boekencollectie. Ik heb veel genoegen beleefd aan het verzamelen", vertelt de verkoper.


"De figuren Tijl, Lamme Goedzak en Nele en hun familie spraken mij aan in mijn jonge jaren en collegetijd. Als bibliofiel kocht ik 35 jaar geleden een mooie collectie Uilenspiegelboeken van een verzamelaar die er omwille van de leeftijd mee stopte. Sindsdien keek ik bij boekenveilingen in binnen- en buitenland en bij antiquairs naar wat aangeboden werd en kocht ik regelmatig bij. Er zitten ook veel gewone volksuitgaven in de collectie in allerhande talen, zelfs in het Russisch." Een pronkstuk uit de verzameling is de Duitse 'Eulenspiegel' uit 1542, die 900 à 1.400 euro geschat.

Uit de collectie die geveild wordt. Helemaal rechts staat de Duitse 'Eulenspiegel' uit 1542, die 900 à 1.400 euro is geschat.
Benny Proot Uit de collectie die geveild wordt. Helemaal rechts staat de Duitse 'Eulenspiegel' uit 1542, die 900 à 1.400 euro is geschat.

Interessant

Het stadsbestuur van Damme zal niets aankopen voor het Uilenspiegelmuseum. "We kennen de documenten, maar de meeste van dergelijke stukken hebben wel al in ons bezit. Het is wel een heel interessante collectie voor wie een verzameling uitbouwt. We zijn ook heel blij dat er opnieuw een veiling wordt gehouden in Damme", zegt erfgoedschepen Christoph De Sutter (CD&V).

Benny Proot

Kaart

Niet alleen Uilenspiegel komt aan bod tijdens de veiling van Van de Wiele. Een andere Damse blikvanger is een prachtige kaart van de polders tussen Knokke en Brugge, waarop de stervormige fortificatie van Damme goed te zien is. De kaart uit 1670 is naar schatting 1.800 tot 2.400 euro waard. Er is ook ruim aanbod andere historische boeken over kunst, architectuur en geneeskunde. De waarde van alle aangeboden boeken, kaarten en handschriften, wordt op 90.000 euro geraamd.


De kijkdagen vinden vrijdag van 10 tot 20 uur en zaterdag van 10 tot 12 uur plaats in het stadhuis van Damme. De catalogus is ook te raadplegen op de website www.marcvandewiele.com. De veiling zelf start zaterdag om 14 uur.