Tot 18 euro voor flesje Westvleteren in Brugse bierhandel: paters werken aan nieuw bestelsysteem

In deze bierhandel in Brugge staan de bakken Westvleteren open en bloot en betaal je 18 euro per flesje
Benny Proot In deze bierhandel in Brugge staan de bakken Westvleteren open en bloot en betaal je 18 euro per flesje
De paters van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren zijn niet te spreken over de woekerprijzen die worden gevraagd voor hun flesjes bier. In verschillende bierhandels, waaronder in Brugge, worden prijzen gevraagd tot 18 euro pér flesje. De normale verkoopprijs bedraagt slechts 1,90 euro. “Absurd", zegt een woordvoerder van de abdij. “We werken nu aan een nieuw bestelsysteem. Winkeliers die momenteel illegaal ons bier aanbieden, worden aangeschreven met de vraag onmiddellijk te stoppen.” 

De normale verkoopprijs maal tien, dat is zowat de rekensom die verschillende bierhandelaars maken om flesjes van het wereldberoemde Westvleteren illegaal op de markt te brengen. De enige manier om de trappist in huis te halen, is nog steeds via de paters zelf of de biertelefoon. Toch zien de paters met lede ogen aan hoe hun bier door tussenhandelaars wordt aangekocht en nadien door winkels wordt aangekocht en aan woekerprijzen verkocht. Zo moest een filiaal van Carrefour Express in de Brugse Katelijnestraat het bier nog uit de rekken halen. Per flesje vroegen ze 11,25 euro. Dat een supermarkt het bier via het zwarte circuit aan de man probeerde brengen, doet natuurlijk extra de wenkbrauwen fronsen. Al bleek het achteraf om een persoonlijk initiatief van de franchisenemer te gaan en wist Carrefour van niks. 

Eén flesje Westvleteren kost tot 18 euro
Benny Proot Eén flesje Westvleteren kost tot 18 euro

18 euro

De enige keer dat het trappistenbier op een legale manier in de winkelrekken lag, was enkele jaren geleden bij Colruyt. Al was dat toen enkel om de verbouwingen binnen de abdij te financieren. Toch is 11,25 euro per flesje maar een peulschil in vergelijking met wat bierhandels durven vragen. Daar doen ze bovendien soms écht weinig moeite om de illegale verkoop te verbergen. Zo is er in Brugge een bekende bierhandel waar de bakken Westvleteren - ook al is het verboden - gewoon uitgestald staan en waar één flesje maar liefst 18 (!) euro kost. “Dat is natuurlijk absurd", zegt de woordvoerder van de abdij. “De enige die beter worden van het zwarte circuit, zijn de tussenhandelaars. Geloof me: de paters hebben daar geen enkel voordeel bij. Integendeel.” Om het zwarte circuit tegen te gaan, werkt de abdij nu aan een nieuw bestelsysteem. “We willen dat iedereen aan een eerlijke prijs aan een Westvleteren kan geraken”, klinkt het. 

westvleteren

sint-sixtusabdij
rv westvleteren sint-sixtusabdij5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Stigletz

  Met de advocaten een regel opstellen met het verbod op doorverkoop indien wel grote boete aan de paters. Laat iedereen op een juiste manier genieten van dit biertje en denk niet enkel aan dike winsten maken.

 • Paul Vandekerckhove

  Ook al kon ik het geld over de balk gooien , dan nog zou ik geen West Vleteren tegen een dergelijke prijs en bij een malafide handelaar kopen . Door deze praktijken komt het steeds moeilijker een Trappist op eeen eerlijke manier te krijgen . En ze is tenslotte veel goed en goedkoper sterk bier te krijgen .

 • Jan Jacobs

  Puur bedrog van de handelaar, ze vragen zelfs 24 euro om ter plaatse eentje te drinken in een bierzaak aan het walplein schandalig toch

 • Gilles Vandewalle

  Ik ken het zaakje, super sympathieke mensen. Als die brouwers slim zijn blijven ze gewoon doen, de exclusiviteit is hun troef. Maak het een massa productie dan flopt het

 • SVEN DEHAUWERE

  Ook in Brussel is er in de buurt van de Grote Markt een bierwinkel (De Biertempel) die Westvleteren verkoopt aan 18 euro per flesje en die gaan daar vlot van de hand.