Topchefs maken soep voor goed doel

LEERLINGEN TER GROENE POORTE BEREIDEN HUN RECEPT

Leerlingen Amber Marcle, Bjarne Casteele, Jens Vanderborght van Ter Groene Poorte bereiden de soep, op basis van een recept van een topchef.
Foto Proot Leerlingen Amber Marcle, Bjarne Casteele, Jens Vanderborght van Ter Groene Poorte bereiden de soep, op basis van een recept van een topchef.
Vier Brugse topchefs - Gert De Mangeleer (Hertog Jan), Henk Van Oudenhove (Sans Cravate), Peter Laloo (Rock-Fort) en Dominique Persoone - slaan de handen in elkaar voor het goede doel. Ze hebben elk een soeprecept gemaakt en leerlingen van Ter Groene Poorte zullen die bereiden. De opbrengst gaat naar vzw Clinidogs.

In de gastronomische school Ter Groene Poorte zijn de leerlingen grootkeuken, onder leiding van Marten Vanspeybrouck, volop bezig met de voorbereidingen voor het maken van 'sterrensoep'. Nog tot nu zondag kun je soep bestellen gemaakt door vier Brugse topchefs. Het initiatief gaat uit van Peter Laloo van restaurant Rock-Fort in de Langestraat. De zaak - met 15 op 20 in de Gault&Millau - trok naar collega's Gert De Mangeleer van driesterrenzaak Hertog Jan in Zedelgem en Henk Van Oudenhove van sterrenzaak Sans Cravate in Brugge met zijn voorstel. Ook topchocolatier Dominique Persoone doet mee. De vier chefs penden een eigen recept neer. Niet toevallig krijg je roquefort kaas in de pompoensoep van het gelijknamig restaurant. Dominique Persoone koos voor een tomaten-basilicumsoepje. Ook al niet toevallig, want zijn zoon Julius is bezeten van tomaten. Henk Van Oudenhove gaat voor een kastanjesoep, terwijl Gert De Mangeleer je een velouté van aardpeer voorschotelt.

RV

Clinidogs

"We hebben in deze periode van het jaar eigenlijk weinig tijd, maar we wilden toch iets doen voor het goede doel", legt Laloo uit. "Het is er het ideale moment voor dankzij De Warmste Week van Studio Brussel. Met deze recepten willen we mensen lekker doen eten, maar vooral het goede doel, in dit geval de Clinidogs, steunen."


De chefs kozen unaniem voor vzw Clinidogs, een sociaal-maatschappelijk project dat zich inzet om een betere gemeenschap te creëren. Vrijwilligers brengen met hun hond gratis een bezoekje aan rust- en verzorgingshuizen en zorgcentra voor mensen en kinderen met een beperking. Daarmee willen ze hun sociale isolement verbreken en de huiselijke sfeer bevorderen. "We vinden het fantastisch wat de chefs voor ons willen doen", reageert Philip Verbrugge van Clinidogs. "Per verkochte soep gaat het bedrag naar onze vzw. We willen er vooral kinderen en ouderen gelukkig mee maken. Clinidogs heeft zich de voorbije jaren erg ontwikkeld. De therapeutische kracht van een huisdier is tijdens onze bezoekjes bewezen. Dankzij de steun van de sterrenchefs kunnen we daar verder aan werken."


Wie nog sterrensoep wil bestellen, kan dat op www.soup4smiles.com. Een liter soep kost je tien euro.