Toerisme boekt 90 miljoen euro verlies

De koetsiers hebben in 2016 zo'n 30 procent minder toeristen genoteerd.
Foto Proot De koetsiers hebben in 2016 zo'n 30 procent minder toeristen genoteerd.
Brugge heeft door de aanslagen in Parijs en Brussel en de gevolgen van een nakende Brexit in 2016 ruim 1,1 miljoen toeristen minder ontvangen dan in het topjaar 2015. Dat komt neer op een omzetverlies van 90 miljoen euro tegenover 2015. Enige lichtpuntje: sinds half november is de kentering ingezet. Zelfs de Amerikanen keren terug.

Brugge heeft de balans opgemaakt van het 'annus horribilis' 2016. Het toerisme kreeg rake klappen. Een jaar na het recordjaar 2015, toen bijna 8 miljoen bezoekers de weg naar de Breydelstad vonden, kwamen er vorig jaar 'slechts' 6,7 miljoen mensen over de vloer. De reden is uiteraard te zoeken bij de aanslagen in Parijs (november 2015) en Brussel (maart 2016).


"In de cijfers is meteen een grote daling van het aantal bezoekers te zien in de maand maart en de daaropvolgende lentemaanden. Ook in de zomer hebben we daar de gevolgen nog van ondervonden", analyseert burgemeester Renaat Landuyt (sp.a).

Minder overnachtingen

Vooral het aantal verblijfstoeristen uit het buitenland daalde stevig: 262.000 toeristen, wat neerkomt op een half miljoen overnachtingen, minder. Dat resultaat zet zich meteen door voor het bezoekersaantal van de Brugse musea (- 150.000), de toeristenbootjes (- 170.000) en de koetsen (- 30 procent).


"En toch valt de schade mee", reageert schepen van Bootjes, Hilde Decleer (CD&V). "Met 990.000 passagiers voor onze bootjes boeken we een gelijkaardig resultaat als in 2013 en doet de sector het nog altijd beter dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar."

Kleinere uitgaven

Op basis van de gegevens uit het Kunststedenonderzoek blijkt dat dagtoeristen gemiddeld 36 euro per persoon besteden. De omzet uit het dagtoerisme voor 2016 wordt daarmee geraamd op 161 miljoen euro. Dat is 30 miljoen euro minder dan het jaar voordien. Verblijfstoeristen spenderen gemiddeld 114 euro per nacht en per persoon.


De totale omzet van het verblijfstoerisme in 2016 zou 194 miljoen euro bedragen, een daling van bijna 60 miljoen. In totaal betekent dat dus een verlies, tegenover 2015, van 90 miljoen euro, dagrecreanten niet inbegrepen.

Kentering

Enig lichtpuntje is de kentering sinds halfweg november. De kerstmarkt werd een groot succes en onder meer het aantal Amerikaanse en Spaanse toeristen steeg enorm in de maand december. Brugge hoopt nu met extra campagnes in Italië en Duitsland weer aan te knopen met topcijfers in 2017. "Deze winter gaan die campagnes nog door. Tegelijk zijn we ook een samenwerking aangegaan met P&O Ferries, om in het Verenigd Koninkrijk Brugge onder de aandacht te brengen. Met ook nieuwe internationale busverbindingen worden we minder afhankelijk van de klassieke aanvoer vanuit Brussel", besluit burgemeester Landuyt.