Tieners leren gepeste schoolgenoten helpen

Kim Timmermans en Charlotte Monbailleu van het SASK in Brugge zijn allebei vertrouwenspersonen.
Foto Proot Kim Timmermans en Charlotte Monbailleu van het SASK in Brugge zijn allebei vertrouwenspersonen.
De Brugse 17-jarigen Charlotte Monbailleu en Kim Timmermans van het SASK hebben samen met 58 andere leerlingen van West-Vlaamse scholen een cursus gevolgd. Ze hopen signalen bij jongeren in moeilijkheden, die bijvoorbeeld gepest worden, sneller te herkennen.

Het Peer Support Project is een initiatief van, door en voor jongeren, dat ontstond in januari vorig jaar. Bezieler van het hele project is de 19-jarige Oona Wyns. De studente uit Bredene verloor vier jaar geleden een vriend, nadat de toen 13-jarige jongen zelfmoord pleegde. "Hij werd lange tijd zwaar gepest en zag het leven helemaal niet meer zitten", getuigt Oona. "Sindsdien is mijn strijd tegen pesten begonnen."


Op haar 15de richtte Wyns de Facebookpagina 'Neen tegen pesten' op. Op dit moment telt de pagina al meer dan 3.800 likes. Om haar ambitie kracht bij te zetten ging Oona nog een stapje verder en zette ze haar schouders onder het 'Peer Support Project'. Vijf scholen stapten mee in het project. Het SASK, Atheneum Jan Fevijn en de Middenschool in Brugge zijn er daar drie van. In totaal volgden 60 leerlingen een opleiding van 16 uur. Charlotte Monbailleu (17) en Kim Timmermans (17) lopen school in het SASK in Brugge en zijn twee van de vrijwilligers. De meisjes kregen zelf nooit af te rekenen met pestgedrag. Toch beseffen ze naar eigen zeggen hoe belangrijk het is om in moeilijke situaties terug te kunnen vallen op iemand. "Iedere tiener gaat wel eens door een moeilijke periode", getuigen Charlotte en Kim. "De ene voelt zich slecht, de andere is eenzaam." De opleiding is nog maar net afgelopen, maar toch stapten al enkele mensen op de nieuwe 'vertrouwenspersonen' af. "Uiteraard gebeurt dat volledig anoniem en lopen wij niet met hun verhalen te koop. Jongeren die naar ons komen zijn op zoek naar steun en een luisterend oor. Het is dan ook de bedoeling dat wij dat bieden", zegt Charlotte.

Levensbedreigend

Tijdens de opleiding kregen ze wel enkele specifieke richtlijnen mee. "Als iemand écht diep in de problemen zit of zich in een levensbedreigende situatie bevindt, moeten we hen proberen te overtuigen naar de directie of andere instanties te stappen. Ook dat kan volledig anoniem. Zodra iets ons petje te boven gaat, proberen we hulp in te schakelen", zeggen Kim en Charlotte. Het initiatief bestaat voorlopig alleen in West-Vlaanderen maar de bedoeling is dat het project op korte termijn wordt uitgebreid over de rest van Vlaanderen.