Tien winkels in één pand

ONDERNEMERS OPENEN SAMEN ONLIFE CULTURE

Jitse Strubbe baat 2 Young uit. Daar kan je de collectie van Thymen François kopen.
Proot Jitse Strubbe baat 2 Young uit. Daar kan je de collectie van Thymen François kopen.
In de Noordzandstraat in Brugge opent vandaag een opmerkelijk concept: tien winkels in één winkelpand. Jonge ondernemers kunnen er hun eigen collecties tonen. "Het is een unieke kans om uit te testen of een eigen zaak realistisch is", zegt deelnemer Thymen François (20).

 


Het pand in de Noordzandstraat 85 gaat vandaag om 10 uur open. Tien jonge ondernemers, waaronder kledijwinkels, een kapper, een foodbar en kunstenaars, zitten er samen onder één dak. Ze huren voor minstens een jaar een plekje in de winkel waar ze een deel van hun producten tonen. "We willen jonge (web)shops een echte etalage aanbieden voor hun producten", zegt initiatiefnemer Laurent Muylle (42).

Bekende voetballers

"Klanten komen binnen en kunnen verschillende kledingstijlen ontdekken. Aan de muren hangt kunst van lokale kunstenaars. Er is een kast vol vintage speelgoed en achterin is er ruimte om je haar te laten knippen of een hapje of drankje te nemen. Dit alles-in-één-concept is uniek voor Brugge. We geloven dan ook in deze locatie." Dat doet ook Thymen François (20) van 2 Young, een van de huurders. Hij toont in Brugge een stukje van zijn laatste collectie.


François komt uit Knokke en gooide al hoge ogen met zijn collecties. Vorig jaar nam zijn jonge bedrijf een vliegende start toen bekende voetballers zoals Stefano Denswil van Club Brugge en Thomas Foket van AA Gent zijn kledij kwamen showen. "Brugge is voor mij een logische locatie. Hier was mijn collectie voor het eerst te koop in Villa Maria. Dit is het perfecte opstapje om uit te testen of een eigen winkel in de nabije toekomst realistisch is." Jitse Strubbe is uitbater van de winkel.

Kapsalon

Andere huurders zijn onder andere RV Design, Wrongline Studio, Belgian Hiphop Society, Belaire en Incognito. Die laatste is de kledingcollectie van Vital Muylle, zoon van zaakvoerder Laurent. De kapperszaak wordt uitgebaat door Glennda Rommelaere uit Torhout. Zij heeft jarenlang voor kapsalon Deswarte in Torhout gewerkt en staat nu op eigen benen. "Een unieke kans", vindt ze. "Hier open ik Salon 85. Als dit concept aanslaat, en mogelijk ook later op andere locaties opent, trek ik graag mee naar die andere steden."

iPad

Bij elke 'standhouder' staat een iPad waarop klanten ook online producten kunnen bestellen die niet in de winkel aanwezig zijn. Er hangen ook overal televisieschermen waar de huurders hun eigen filmpjes kunnen afspelen. De winkel is elke dag open, behalve op maandag.