Tien dames maken 300 dekens van 2 kilometer sjaal

Nele Fiers (rechts) en Lieve Dossche (tweede van rechts) zijn druk aan het breien. Overal rond hen liggen stukken sjaal en dekens.
Benny Proot Nele Fiers (rechts) en Lieve Dossche (tweede van rechts) zijn druk aan het breien. Overal rond hen liggen stukken sjaal en dekens.
In het Bisschopshuis in Brugge zijn tien dames hard bezig om van twee kilometer sjaal driehonderd dekens voor vluchtelingen te maken. De sjaal, die zaterdag nog rond de Sint-Salvatorskathedraal werd gespannen, krijgt zo een tweede leven.

In het Bisdom van Brugge stonden ze er zaterdag van te kijken: in plaats van een sjaal van 350 meter breiden 750 vrijwilligers er eentje van twee kilometer bij elkaar. Het gigantische lint paste makkelijk rond de Sint-Salvatorskathedraal. "We hadden nooit gedacht dat we aan 350 meter zouden raken, laat staan twee kilometer", glundert Nathalie Verstraete van Jongerenpastoraal. De sjaal bestaat uit lappen van twee meter lang en veertig centimeter breed. Drie zo'n lappen worden nu samengebreid tot één deken. "In totaal zullen we driehonderd dekens maken", zegt vrijwilliger Lieve Dossche (53) uit Brugge. "Ik heb ook meegeholpen aan de sjaal. In totaal breide ik 24 meter bij elkaar. Dat deed ik thuis, letterlijk tussen de soep en de patatten. Het is een ongelooflijk warm project. Vooral de samenhorigheid is fantastisch."


Ook Nele Fiers (30) uit Handzame heeft meegewerkt. "Ik heb er veel vriendschappen aan over gehouden. Alle leeftijden komen hiermee samen."


De komende dagen worden de lappen stof verder verwerkt tot dekens. Eén deken kost ongeveer een uur werk. Gisteren was een derde al klaar. "We hopen alle dekens tegen Kerstmis klaar te hebben", zegt Nathalie Verstraete. "Dan worden ze verdeeld onder West-Vlaamse verenigingen die zich inzetten voor vluchtelingen. Die mensen kunnen we niet in de kou laten staan. Dat ze veelkleurige dekens krijgen? Ze zijn vooral warm. Dat is vooral wat telt." (BHT)

De sjaal van twee kilometer lag aanvankelijk gestapeld in de Sint-Salvatorskathedraal.
Proot De sjaal van twee kilometer lag aanvankelijk gestapeld in de Sint-Salvatorskathedraal.
Uiteindelijk konden de vrijwllligers de sjaal volledig rond de kathedraal wikkelen.
Proot Uiteindelijk konden de vrijwllligers de sjaal volledig rond de kathedraal wikkelen.