Tennistoernooi op Brugse Markt?

N-VA-SENATOR POL VAN DEN DRIESSCHE LANCEERT NIEUW VOORSTEL

Een simulatiebeeld van het tennistoernooi.
Ken Pieters Een simulatiebeeld van het tennistoernooi.
N-VA-senator Pol Van Den Driessche lanceert het idee voor een driedaags tennistoernooi in augustus volgend jaar. Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) sluit niks uit en de horeca vindt het een goed idee.

Een nieuwe week, een nieuw idee van Pol Van Den Driessche. Na de Memorial Van Damme laat de senator dit keer zijn oog vallen op de Brugse Markt. "De Markt is een gedroomde locatie voor de organisatie van een tennistoernooi, bijvoorbeeld tijdens een zomerweekend volgend jaar. Zo'n toernooi zou door veel sportliefhebbers uit binnen- en buitenland worden gesmaakt en zou unieke beelden opleveren die tot ver buiten België worden bekeken. Een schitterende promotie voor Brugge", aldus Van Den Driessche. "Wellicht zullen we de Ronde Van Vlaanderen nooit meer kunnen evenaren als het op publiciteit aankomt. Maar dat mag ons niet beletten creatieve ideeën te opperen. Op de Markt hadden we de voorbije decennia allerlei activiteiten, maar nog nooit vond er op deze betoverende plek een tennistoernooi plaats. Tussen de kant van het Provinciaal Hof en het standbeeld is er ruimte genoeg voor zeker één tenniscourt met tribunes. Het Provinciaal Hof zou als logistiek centrum kunnen dienen. En het balkon van 'Historium' kan dan weer dienstdoen als bijkomende tribune. Ook de aanleg van een tijdelijk tennisterrein mag geen grote problemen opleveren. Als je de kalender van volgend jaar bekijkt, zijn de dagen rond 15 augustus interessant. Het wegvallen van het Optima-toernooi in Knokke is een opportuniteit."

Benny Proot

Kim Clijsters

Hoe groots het toernooi wordt, is afhankelijk van het budget. "1.000 euro of 300.000 euro sponsoring, dat maakt een wereld van verschil. Het zou mooi zijn moest een bank of een automerk mee zijn schouders zetten onder het project. Als het Knokke-Heist lukt om een pop-uptenniscourt uit de grond te stampen aan het Casino, dan moet dat toch ook lukken in een iconische stad als Brugge? Met een mooie sponsor kan je misschien Kim Clijsters nog eens laten schitteren. Waarschijnlijk zou de hoofdsponsor zijn naam willen verbinden aan het event, maar het zou ook leuk zijn om de naam Breydel te gebruiken."

Benny Proot

Interclub

"Topspelers zijn altijd een goed idee, maar ook een interclub tussen de Brugse clubs zou mooi zijn", vindt François Simonart van de Koninklijke Tennisclub Brugge. "Dat zou iets speciaals zijn op de Markt. Een tijdelijk gravelveld op het plein moet lukken, dat gebeurt nog bij exhibitiewedstrijden in andere steden." Ook de horecabazen op de Markt zijn gewonnen voor het idee. "Zolang onze stad niet volledig afgesloten wordt, zijn alle evenementen welkom", stelt Nadia Cousaert van Le Grand Café Belfort. "Die brengen nu eenmaal volk met zich mee. Na de terreur zien we nog altijd minder toeristen." Ook Guy Boedt van Grand Café Craenenburg vindt het een goed idee. "De Ronde van Vlaanderen zijn we kwijt. Ik denk dat zo'n toernooi goed zou zijn voor de horecazaken. De mensen zullen voor en na de matchen iets consumeren op de Markt. Ik ken bepaalde zaken die nu vijftig procent omzetverlies lijden."

Pokémon en 'Polleke'

Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) reageert voorzichtig. "Het wordt de zomer van Pokémon en Polleke in Brugge", glimlacht hij. " Ook dit idee zullen we net als al zijn andere hersenspinsels na de zomer bekijken. We moeten misschien een doos in het stadhuis zetten met in grote letters 'zomerideeën' erop en een aparte schuif voor Van Den Driessche. Je kan elke dag wel op je computer een idee uitwerken, maar de realiteit is toch anders. Beleidsmatig moet je toch de kost voor de stad en de bewoners afwegen tegen de voordelen en het plezier dat we uit zo'n event kunnen halen. Maar we sluiten niks uit."