Te veel toeristen: Brugge gaat Amsterdam achterna en maakt géén reclame meer voor dagjestoeristen in andere steden

Een massa volk in Brugge: een vertrouwd beeld (archief)
Benny Proot Een massa volk in Brugge: een vertrouwd beeld (archief)
Het Brugs stadsbestuur zal géén reclame meer maken voor Brugge in hotels in andere grootsteden in ons land. Die beslissing werd genomen om de toestroom aan buitenlandse dagjestoeristen in te perken. Ook met het havenbestuur zijn afspraken gemaakt om maximaal twee cruiseschepen op hetzelfde moment te laten aanmeren.

Het was schepen van Toerisme Philip Pierins (sp.a) die zondagmiddag te gast was in ‘De Zevende Dag’ naar aanleiding van de Nederlandse dienst Toerisme die geen promotie meer maakt voor Amsterdam omdat er té veel toeristen zijn. De situatie werd vergeleken met Brugge. De schepen verklaarde dat er momenteel meer dan voldoende toeristen zijn die richting Brugge afzakken. “Het merendeel daarvan zijn dagjestoeristen. Natuurlijk moeten we niet vragen om niét te komen of zeggen dat het hier te druk is. Maar extra reclame maken voor Brugge moeten we op dit moment niet doen”, aldus Pierins. De stad heeft volgens hem al meer dan voldoende bekendheid en ook online is heel wat terug te vinden.

Overvolle straten in Brugge: het is een vertrouwd beeld in Brugge
Benny Proot Overvolle straten in Brugge: het is een vertrouwd beeld in Brugge

8,3 miljoen

De cijfers bewijzen alvast dat er aan toeristen geen gebrek is in de Breydelstad. In 2018 kwamen er maar liefst 8,3 miljoen afgezakt. Eén van de maatregelen is nu om géén extra reclame meer te maken voor buitenlandse toeristen in hotels in bijvoorbeeld Brussel of Gent. Ook met het havenbestuur zijn afspraken gemaakt om maximaal twee cruiseschepen tegelijk te laten aanmeren, terwijl er dat in praktijk makkelijk vier of vijf kunnen zijn. In het verleden liet burgemeester Dirk De fauw (CD&V) al noteren dat de stad op z’n hoede is voor de eventuele nadelen van zoveel toerisme. Ook de toename van het aantal winkeltjes die zich specifiek op toeristen mikken, wordt in de gaten gehouden zodat er niet té veel bijkomen. Zo willen ze de charme in de binnenstad behouden. Al valt dat moeilijk tegen te houden en kan het stadsbestuur op dit moment simpelweg niet ingrijpen. Het is wachten op de volgende regering om daar eventueel verandering in te brengen. Voor de duidelijkheid: dagjestoeristen zijn en blijven wel meer dan welkom in Brugge en het stadsbestuur beseft ook hun belang. Al willen ze in de stad meer en meer inzetten op verblijfstoerisme en meerwaardezoekers die naar events, congressen of musea komen. Dagjestoeristen worden dan weer zoveel mogelijk richting ‘Gouden Driehoek’ - Minnewaterpark, OLV-kerk en Burg - gelokt om te vermijden dat alle stadsdelen met de drukte te maken krijgen.

Brugge -- drukte in de straten: een vertrouwd beeld
Benny Proot Brugge -- drukte in de straten: een vertrouwd beeld12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIDIER FRANCART

  Gelukkig woon ik in de rand. Ik zou niet aarden in het centrum met die overvloed aan toeristen. Gewoon verstikkend. En de economie? Die draait dol doordat iedereen mekaar plat concureert. Hoeveel kant- en chocoladewinkels, tearooms en restaurants nog? Brugge,waar wij terecht fier op zijn, barst en is niet meer van de Bruggeling.

 • Frankie Deygers

  Eerst veel geld verdienen in het toerisme en dan beginnen klagen.

 • thierry bollaert

  dat ze eerst eens beginnen met een aantal toeristische straten verkeersarm te maken zodat iedere wandelaar,fietser meer plaats heeft op de veel te smalle trottoirs!!handelaars zijn daar al jaren vragende partij,nu worden de toeristen bijna omvergereden door al het doorgaande verkeer.das tenslotte in iedere grote toerischtische stad dat de straten waar veel mensen wandelen geschijden zijn van recreatie verkeer.

 • Danny Weckhuyzen

  De vlaming is één groot klaagbeest geworden; wees dan toch blij dat het toerisme draait; da's toch goed voor de economie ? Positive thinking !!!

 • Erwin Vandriessche

  Men zou als stad moeten blij zijn dat veel mensen op bezoek komen in de stad Brugge. Eerst promotie maken voor cruiseschepen die aanleggen in Zeebrugge en dan klagen dat er te veel mensen naar Brugge afzakken is tegenstrijdig hé! We moeten toch geen spookstad worden als Gent , waar het circulatieplan al veel roet in het eten heeft gegooid en waar winkeliers en horeca te klagen hebben!