Stad pakt energieverslindende gebouwen aan

LEDLAMPEN EN ZONNEPANELEN MOETEN FACTUUR DOEN DALEN

Zwemmers in zwembad Jan Guilini, waar sinds kort een nieuwe stookolie-installatie staat.
Benny Proot Zwemmers in zwembad Jan Guilini, waar sinds kort een nieuwe stookolie-installatie staat.
Vijftien stadsgebouwen, waaronder het stadhuis, 't Brugs Vrije en zwembad Jan Guilini, zijn echte energieverslinders. De stad zal die gebouwen onder handen nemen voor een totaalbedrag van ruim 3,5 miljoen euro. "Alleen al in het zwembad kunnen we 44.000 euro per jaar besparen", zegt Filip Bonte van de dienst elektromechanica.

Een dode letter, zo noemde de oppositie eerder het Brugse Klimaatplan. Met dat plan wil het stadsbestuur 20 procent energie besparen tegen 2020. Veel is er inderdaad nog niet gebeurd, maar het stadsbestuur wil nu bewijzen dat het wel degelijk volop bezig is met het energiezuiniger maken van zijn gebouwen. Er werd een lijst van vijftien gebouwen opgesteld die het eerst aan de beurt zijn. Alle ingrepen samen zullen ruim 3,5 miljoen euro kosten. Het verouderde Jan Guilinizwembad is een van de vijftien gebouwen.


"We hebben in het zwembad net de oude stookolie-installatie vervangen door een nieuwe", zegt Filip Bonte van de dienst elektromechanica. "Het zwembad is een van de grootste energieverslinders in de stad. De temperatuur in Jan Guilini is altijd 28 graden, maar nu gebruiken we daarvoor systemen van warmtewinning. De nieuwe installatie bewijst meteen zijn nut. Ten opzichte van vijf jaar geleden verbruiken we nu één vierde minder gas. Ook de andere kosten zijn met meer dan 60 procent gedaald. In totaal gaat het om 44.000 euro per jaar, ofwel het verbruik van achttien Vlaamse gezinnen."

Jeugdcentrum Het Entrepot krijgt dubbel glas. Er komen ook zonnepanelen op het dak.
Benny Proot Jeugdcentrum Het Entrepot krijgt dubbel glas. Er komen ook zonnepanelen op het dak.

Zonnepanelen

Ook andere stadsgebouwen zijn straks aan de beurt. In bibliotheek De Biekorf vindt een totaalproject plaats, net als in het Groeningemuseum. In het stadhuis wordt de stookinstallatie vervangen. Alle sportcentra krijgen nieuwe ledverlichting en in jeugdcentrum Het Entrepot komt er dubbel glas en legt de stad zonnepanelen op het dak. "We hebben nu al twintig procent minder uitgaven aan energie", zegt schepen van Patrimonium Hilde Decleer (CD&V). "Dat komt ook door de gunstigere energiecontracten die we voor onze gebouwen hebben afgesloten. We zullen de komende jaren nog gebouwen aanpakken, en we zullen zeker onze doelstellingen halen. De stad verkoopt ook gebouwen net omdat ze energieverslindend zijn."


Momenteel hebben de diensten elektromechanica en gebouwen al werken uitgevoerd voor een bedrag van 2,6 miljoen euro. Daar komt nu nog een klein miljoen euro bij. Tegen eind volgend jaar moeten de meeste gebouwen aangepakt zijn.