Simon 100ste 'vroedvrouw' van het land

Benny Proot
Simon Fransoo (22) uit Brugge is pas afgestudeerd aan Vives in de vroedkunde. Simon, een man inderdaad. "Noem me alleszins nooit een vroedman of verloskundige: ook mannen behouden de naam 'vroedvrouw'", stelt Simon.

Het was al meer dan 15 jaar geleden dat aan Vives een mannelijke vroedvrouw zijn diploma behaale. Simon was de enige man in de klas, maar bleek wel zeker van zijn stuk: hij moest en zou dat diploma halen. "Ik wist al op jonge leeftijd dat ik 'vroedvrouw' wilde worden", glimlacht Simon.


"Een mama van een vriendin doet de job en zo ben ik daar geïnteresseerd in geraakt. Toen ik over mijn droom vertelde, reageerden sommige vrienden negatief. Mannen moeten voor status en geld gaan. Vroedvrouw zijn, past niet in dat plaatje. In het begin vonden ook mijn ouders de keuze een beetje raar, maar ze hebben me de vrijheid gegeven, omdat ze wisten dat ik dit wilde doen. Ik heb enorm genoten van de opleiding. Kinderen op de wereld helpen, is het oudste, maar mooiste beroep", stelt Simon.


"Ik heb op mijn stage al veel gewerkt, en de meeste tegenkanting komt nog van vrouwelijke verloskundigen en vrouwelijke artsen. Toekomstige moeders hebben er nooit een probleem van gemaakt dat ik een man ben. Er zijn zelfs vrouwen die een mannelijke verloskundige verkiezen, omdat we rustiger zouden zijn. Mannen werken meer als een vaderfiguur en zullen ook de papa meer bij de bevalling betrekken. En mannen pakken het misschien ook wat humoristischer aan."


Simon Fransoo is nu op zoek naar werk als vroedvrouw, maar is tegelijk ook begonnen met een halftijdse opleiding acupunctuur. "Ik zoek nu een job in een ziekenhuis of eventueel begin ik als zelfstandige, al is dat niet evident", aldus Simon. (JVRB)

Simon Fransoo is fier op zijn diploma 'bachelor in de vroedkunde'.
Benny Proot Simon Fransoo is fier op zijn diploma 'bachelor in de vroedkunde'.