Schrik van de Hoge Veiligheid: Syriëstrijder slaat vier cipiers, en bedreigt er 6 met de dood

De gevangenis van Brugge.
BELGA De gevangenis van Brugge.
Een voormalige Syriëstrijder die momenteel een gevangenisstraf van 8 jaar uitzit wegens het ronselen van strijdkrachten in België, riskeert opnieuw 18 maanden cel omdat hij heel wat cipiers aanviel in de gevangenis van Brugge.

Ruslan D. kreeg eind 2016 acht jaar cel omdat hij in Oostende actief jonge Tsjetsjenen zou hebben benaderd om hen te ronselen om in Syrië te gaan vechten. Dat heeft de man zelf ook gedaan, tot hij na een gevecht met zware verwondingen aan de ogen moest weerkeren. Op tapes hoorden de speurders hem tijdens zijn ronselactiviteiten het gewed verheerlijken en mijmeren over het slagveld. Sinds hij opgesloten is zorgt D. echter voor een schrikbewind in de gevangenis. Hij zat al in de speciale afdelingen van de gevangenissen van Ittre en Hasselt toen hij tussen maart en augustus vorig jaar in de Hoge Veiligheid van Brugge arriveerde. Daar stond hij bij de cipiers meteen bekend als ‘erg agressief’. En dat hebben in totaal liefst 8 cipiers ondervonden. “Hij hield er een bewind op na van vuistslagen uitdelen en extreme bedreigingen”, sprak de advocaat van cipier C. “Met zijn hand maakte hij meermaals snijdende bewegingen over zijn hals en hij sprak ook letterlijk uit dat hij hen ging vermoorden. ‘In of buiten de gevangenis’, zei hij. Hij schepte er zelfs plezier in door telkens de dag nadat hij bedreigingen uit dat ook om te zetten in daden. Een collega die hem uit zijn cel wilde halen om hem te laten douchen kreeg prompt en zonder aanleiding een zware vuistslag. Andere cipiers die kwamen helpen deelden ook in de klappen. Cipier C. liep door de incidenten een posttraumatisch stressyndroom op en is van afdeling moeten veranderen, waardoor hij extra premies misloopt.” Die cipier vraagt ongeveer 17.000 euro schadevergoeding, ook drie andere cipiers eisen een bedrag. De procureur laakte de feiten. “Hij viel gewoon mensen aan die hun job willen uitoefenen in alle respect, en dit in alle moeilijke omstandigheden.” Er werden 18 maanden cel en een boete geëist. Ruslan D. zit intussen alweer in de cel in Ittre. Vonnis op 18 juni.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luc Claes

    Voor minister Geens is het toch evident dat we Syriestrijders terug nemen. Voor de gevolgen zal hij zich uiteraard weeral niet verantwoordelijk voelen!

  • Frederic Werquin

    Voormalige Syriërstrijder,8 jaar gevangenis.Dit is toch om te lachen.Wat een straf.Denk je nu echt dat die braaf naar buiten zal komen.

  • Danny Govaerts

    dat ze die gast eens op water en brood zetten. En na zijn 8 jaar overleveren aan het land waar hij vandaan komt .. Met een bonneke op zijne buik hierin hij en dat zijn zijn streken..