Roemeens koppel riskeert 30 maanden cel voor mensensmokkel in bijzijn van hun 7-jarig dochtertje

De feiten vonden plaats in de haven van Zeebrugge.
Benny Proot De feiten vonden plaats in de haven van Zeebrugge.
Het parket heeft 30 maanden cel gevorderd voor een Roemeens koppel dat zich schuldig zou gemaakt hebben aan mensensmokkel via de haven van Zeebrugge. De feiten vonden plaats in het bijzijn van hun 7-jarig dochtertje. Opvallend: ook het Albanese slachtoffer hangt 6 maanden cel boven het hoofd voor het bezit van een valse papieren.

De twee Roemenen boden zich op zondag 30 december samen met de illegale Albanees in hun wagen aan bij de P&O Ferry in de haven van Zeebrugge. Ze hadden valse papieren bij voor de man en hadden zelfs hun 7-jarig kindje meegebracht om minder op te vallen. Tijdens de controle viel het koppel al snel door de mand. De papieren van de Albanees bleken vals te zijn. Zijn echte identiteitsdocumenten zaten verstopt onder de achterbank van de wagen, met daarbovenop het kinderstoeltje en daarin het dochtertje van de Roemenen. Het dochtertje moest aanzien hoe haar ouders in de boeien werden geslagen. Het koppel beweerde dat ze naar Dublin wilden trekken om daar met hun gezin eindejaar te vieren.

Vals paspoort

Het verdere onderzoek wees uit dat de man het slachtoffer ontmoette in een café in Tirana. “De Albanees zou hem daar gevraagd hebben om hem te smokkelen naar Groot-Brittannië”, sprak de procureur vrijdagmorgen. “Hij gaf een foto mee om een vals paspoort en rijbewijs te vervaardigen.” Volgens het openbaar ministerie zijn er sterke aanwijzingen dat het koppel eerder al mensen smokkelden naar het Verenigd Koninkrijk. “Op 12 juni 2017 maakten ze al eens de oversteek vanuit Frankrijk met hun dochtertje in het gezelschap van twee mannen. Achteraf is gebleken dat hun Roemeense paspoorten vals waren.”

Het dochtertje werd na de arrestatie van haar ouders opgehaald door een bevriend koppel. Haar moeder ontkent dat ze op de hoogte was van de praktijken van haar man. Beiden hangt 30 maanden cel boven het hoofd. Ook het Albanese slachtoffer werd mee vervolgd voor het bezit van valse documenten. Voor hem werd 6 maanden cel gevraagd. Uitspraak op 24 mei.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.