Roemeen dist opvallend motief op voor inbraken bij schaatspistes en filialen van MediaMarkt: “Ik had geld nodig, omdat het slecht ging in de bijensector”

De inbrekers probeerden onder meer hun slag te slaan in de Media Markt van Sint-Kruis.
MMB De inbrekers probeerden onder meer hun slag te slaan in de Media Markt van Sint-Kruis.
Zes Roemenen riskeren van de Brugse rechter tot vijf jaar cel voor hun aandeel in 14 inbraken en diefstallen. De bende specialiseerde zich in schaatspistes en filialen van MediaMarkt. Een van de verdachten diste een opmerkelijk motief voor de inbraken op: “Mijn ouders zijn imkers en het ging slecht in de bijensector.”

Het onderzoek naar de inbrekersbende ging op 17 januari vorig jaar van start bij een inbraak in het filiaal van MediaMarkt in Sint-Kruis bij Brugge. Dieven forceerden er rond 2.30 uur de branddeur en probeerden een kooi met iPhones open te breken. “Het rookalarm ging af, waarop de daders zonder buit moesten vluchten”, sprak de procureur maandagmorgen in de Brugse rechtbank. “De feiten vertoonden een treffende gelijkenis met een inbraak twee dagen eerder in de MediaMarkt van Hasselt. Op camerabeelden droegen de daders daar dezelfde kledij als die bij de inbraak in Brugge.”

Schaatspistes

In Limburg slaagde de bende er wél in een buit te maken. Ze sloegen een vitrinekast stuk en gingen aan de haal met peperdure fototoestellen en lenzen. Op 6 februari 2018 werd de BMW 530 van een van de verdachten tegengehouden. Aan boord zaten ook de vermoedelijke leider Marian S. (25) en nog twee andere bendeleden. “Ze vertelden dat ze op weg waren naar prostituees in Brussel, maar reden eigenlijk de andere richting uit. In BMW lagen zes gsm’s die grondig onderzocht werden. Via onderzoek konden we de bende linken aan nog andere inbraken en diefstallen.” 

De Roemeense inbrekersbende richtte zich naast filialen van Media Markt ook op schaatspistes. Onder meer in de Kristallijn in Gent en het bijhorende restaurant hielden ze op 4 februari 2018 lelijk thuis. De toegangsdeur werd ingetrapt en zowat alle kluizen en wisselautomaten binnen werden opengebroken. De daders spoten ook brandblusapparaten leeg op de vloer. De schaatspiste en de zaakvoerder van het bijhorende restaurant stellen zich burgerlijke partij en vragen in totaal 41.000 euro schadevergoeding. 

‘De kleine’

In totaal zou de Roemeense inbrekersbende in wisselende samenstellingen 14 feiten gepleegd hebben. Na een huiszoeking op 25 mei in Brussel werden de zes verdachten opgepakt. Marian S. (25) ontkent dat hij aan het hoofd stond van de bende. “Wij betwisten ook tien van de veertien feiten, waarvoor hij terecht staat”, pleitte z’n advocaat Pieterjan Dens. “De uitlezing van die gsm’s bewijst net niets. Die toestellen werden door iedereen gebruikt. Op de taps was de leider van de bende te horen, die met ‘de kleine’ op stap was. Wel, afgaande op het kleine gestalte van mijn cliënt is hij net die persoon en dus niet de leider.”

Een andere verdachte gaf een wel erg opvallend motief op voor de inbraken. “Zijn ouders waren imkers in Roemenië. Het ging vorig jaar erg slecht in de bijensector. Mijn cliënt had geld nodig om hun financiële problemen op te lossen”, aldus meester Maxime Van Winkel. Het openbaar ministerie vorderde voor de vermoedelijke leider Marian S. de maximumcelstraf van 5 jaar. Voor de andere beklaagden werden celstraffen tussen 2 en 4 jaar gevraagd. Uitspraak op 11 maart.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.