Restanten van wand Sint-Donaaskerk teruggevonden op Burg

De wand van de Sint-Donaaskerk.
Foto Bart Huysentruyt De wand van de Sint-Donaaskerk.
Bij een werfcontrole van verbouwingswerken voor een horecazaak op de Burg in Brugge zijn restanten teruggevonden van de vroegere Sint-Donaaskerk en een grafelijke burcht onder het plein.

Het was de dienst Monumentenzorg van de stad die de wand in veldsteen ontdekte. "Het gaat om een bovengrondse muur van 3,6 meter hoog en zes meter lang", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V). "De muur maakt waarschijnlijk deel uit van het kapittelklooster uit de tiende eeuw, dat samen met de historische Sint-Donaaskerk in het jaar 1800 werd gesloopt. In het verlengde van de toegang tot het klooster, via de Philipstockstraat, legde de stad later de Burgstraat aan.


Blijkbaar zijn nadien enkele neoclassicistische huizen heropgebouwd met dezelfde materialen. Deze muur bevond zich achter een nieuwe muur van één van die huizen", zegt Demon. In de kelders van diezelfde horecazaak is bovendien nog een wand in veldsteen teruggevonden. Hier gaat het waarschijnlijk om een deel van de vroegere grafelijke burcht. Dat stenen gebouw zou tussen 863 en 965 gebouwd zijn. In de 17de eeuw brandde het Steen af. "We hebben beide stukken muur uitgebreid gedocumenteerd, in samenwerking met archeologiedienst Raakvlak", zegt Demon. "Het blijft opmerkelijk hoe deze stad zijn geheimen uit het verleden af en toe prijsgeeft." (BHT)