Regen kan de culinaire orgasmes niet drukken op KooKeet: “Grootste deel van het festival is overdekt”

Dominique Persoone schenkt per verkocht gerecht 1 euro aan het Virungapark.
Benny Proot Dominique Persoone schenkt per verkocht gerecht 1 euro aan het Virungapark.
De negende editie van KooKeet, hét culinaire paradepaardje van Brugge, is zaterdagvoormiddag feestelijk op gang geschoten. Drie dagen lang geven 32 chefs er het beste van zichzelf. De gevreesde regen blijft niet uit, maar volgens de organisatie is dat geen reden om thuis te blijven. “Er zijn voldoende overdekte plaatsen onder de tenten”, klinkt het. Al zal de opkomst wellicht een stuk minder zijn dan andere jaren.

De negende editie van KooKeet is - zoals eerder bekend raakte - meteen de laatste in de huidige vorm. Vlak voor de opening was er een emotioneel moment toen het stadsbestuur voormalig schepen Hilde Decleer in de bloemetjes zette. Zij wordt gezien als ‘de moeder van KooKeet’ en bouwde het concept mee op vanaf het eerste moment. “Ik herinner me de allereerste editie nog heel goed", haalde Decleer herinneringen boven. “We hadden enkele duizenden bezoekers verwacht op de Markt, maar er was meteen een overrompeling. Het was zodanig druk dat we de jaren nadien moesten verhuizen naar ‘t Zand en nog later het Stationsplein. Ook aan deze editie heb ik nog meegewerkt tot januari, het voelde een beetje alsof je je kind moet afgeven”, aldus Hilde Decleer, die een bos bloemen kreeg uit handen van burgemeester Dirk De fauw (CD&V). 

Brugge kookeet: laat u niet afschrikken door het gure regenweer, 75 procent van kookeet is overdekt
Benny Proot Brugge kookeet: laat u niet afschrikken door het gure regenweer, 75 procent van kookeet is overdekt

Teamspirit

Maar KooKeet draait natuurlijk in de eerste plaats rond de aanwezige chef-koks en restaurants. Chocolatier Dominique Persoone - die er vanaf het begin bij was - sprak mooie woorden over zijn collega’s. “KooKeet is een fantastisch foodfestival, maar wat me écht emotioneel maakt is de teamspirit binnen de Brugse gastronomie. De voorbije jaren hebben we elkaar allemaal beter leren kennen en appreciëren”, zegt Dominique, die bij de bezoekers meteen heel wat lof oogstte met zijn dessert ‘Gorillas in the mist’. Eerlijk: ook wij proefden en waren onder de indruk van de smaken. Extra leuk is dat er pér verkocht gerecht een euro naar het Virungapark in Congo gaat. 

KooKeet is een fantastisch foodfestival, maar wat me écht emotioneel maakt is de teamspirit binnen de Brugse gastronomie. De voorbije jaren hebben we elkaar allemaal beter leren kennen en appreciëren

Chocolatier Dominique Persoone

Ook bij de andere Brugse chef-koks - die door de burgemeester bedankt werden voor de voorbije jaren - viel er niks aan te merken op de gerechten. Zo is het geroosterd en gelakt Brasvarken met gepickelde butternut van restaurant ‘De Mangerie’ een absolute aanrander. Wie houdt van een vegetarisch gerecht kan terecht bij verschillende standjes. Zo viel de bereiding van sterrenrestaurant ‘De Jonkman’ absoluut in de smaak. De ravioli met knolselder en Oud Brugge Prestige (de kaas rijpte twee jaar) is een voltreffer voor het oog én de maag. Leuk extraatje: het tweesterrenrestaurant grijpt KooKeet aan om op zoek te gaan naar een extra keukenmedewerker. “Het is niet evident om iemand te vinden. Hopelijk helpt dit”, zegt chef Filip Claeys. Nog een aanrader: ‘Beste van ‘t kip met mout, rode biet en appel’ van restaurant Kok au Vin. Voor de visliefhebbers raden we restaurant Patrick Devos aan: vis van het jaar wijting, spitskool, gepofte quinoa, kruidensla, karnemelksaus

Brugge kookeet: ex schepen Hilde Decleer werd gehuldigd voor haar inzet de voorbije jaren
Benny Proot Brugge kookeet: ex schepen Hilde Decleer werd gehuldigd voor haar inzet de voorbije jaren

Regen kan de pret niet drukken

Ondanks de veelbelovende start, kwam de grootste vrees van de organisatie uit. Wie naar KooKeet kwam afgezakt, nam best een paraplu mee om richting het terrein te wandelen. Maar belangrijk: eenmaal aangekomen was de regen géén spelbreker, zo leerde onze eigen ervaring. “We hebben plaats genoeg voorzien onder de grote tenten”, zegt de organisatie. Ook de chef-koks zeggen dat met aandrang. Pér tent - en er staan er vier - kunnen er duizenden mensen in alle droogte en gezelligheid genieten van één van de 32 gerechten. De aanwezigen beaamden dat. “Ach, en als er veel volk onder de tenten staat, dan kruipen we toch wat dichter bij elkaar. Dat maakt het nog zo gezellig”, was één van de meest gehoorde denkwijzen. Al kon de positieve gedachte niet verhinderen dat de opkomst zichtbaar minder is dan andere jaren. Voor een precies bezoekersaantal is het te vroeg. 

Filip Claeys van De Jonckman  is op zoek naar gemotiveerde keukenmedewerker.
Benny Proot Filip Claeys van De Jonckman is op zoek naar gemotiveerde keukenmedewerker.
Het geroosterd en gelakt brasvarken, gepickelde butternut en pittige pindasaus van Kristof Deprez. Het meest malse stukje vlees van kookeet, voorzien van een stukje geroosterd brood om de overheerlijke saus uit je bord te lepelen? Zonder meer een aanrade.
Benny Proot Het geroosterd en gelakt brasvarken, gepickelde butternut en pittige pindasaus van Kristof Deprez. Het meest malse stukje vlees van kookeet, voorzien van een stukje geroosterd brood om de overheerlijke saus uit je bord te lepelen? Zonder meer een aanrade.
De zaakvoerders van restaurant De Mangerie.
Benny Proot De zaakvoerders van restaurant De Mangerie.
Frederik De Vestele en Kevin Wiebouw met hun Pluma van Brasvarken, salsa verde, pickles. De pickles zijn een ware verademing in combinatie met het perfect gegaarde vlees.
Benny Proot Frederik De Vestele en Kevin Wiebouw met hun Pluma van Brasvarken, salsa verde, pickles. De pickles zijn een ware verademing in combinatie met het perfect gegaarde vlees.
Kok au Vin-chef Jürgen Aerts met zijn Beste van 't kip, mout, rode biet, appel.
Benny Proot Kok au Vin-chef Jürgen Aerts met zijn Beste van 't kip, mout, rode biet, appel.
Beste van 't kip, mout, rode biet, appel: Fenomenaal hoe een eenvoudig ingredient als kip wordt omgetoverd tot een waar kunstwerk, niet alleen voor het oog maar ook voor de smaakpapillen.
Benny Proot Beste van 't kip, mout, rode biet, appel: Fenomenaal hoe een eenvoudig ingredient als kip wordt omgetoverd tot een waar kunstwerk, niet alleen voor het oog maar ook voor de smaakpapillen.
Brugge kookeet: Patrick Devos: vis van het jaar wijting, spitskool, gepofte quinoa, kruidensla, karnemelksaus
Benny Proot Brugge kookeet: Patrick Devos: vis van het jaar wijting, spitskool, gepofte quinoa, kruidensla, karnemelksaus
Brugge kookeet: Patrick Devos: vis van het jaar wijting, spitskool, gepofte quinoa, kruidensla, karnemelksaus: de passie die Patrick als ouwe rot in het vak nog dagelijks in zijn keuken laat oplaaien, vertaalt zich in een topgerecht, met zeer gevarieerde smaken. Een topper die U niet aan Uw neus mag zien voorbijgaan. Zelfs zij die wat sceptisch staan tegenover een visgerechtje zullen aangenaam verrast worden
Benny Proot Brugge kookeet: Patrick Devos: vis van het jaar wijting, spitskool, gepofte quinoa, kruidensla, karnemelksaus: de passie die Patrick als ouwe rot in het vak nog dagelijks in zijn keuken laat oplaaien, vertaalt zich in een topgerecht, met zeer gevarieerde smaken. Een topper die U niet aan Uw neus mag zien voorbijgaan. Zelfs zij die wat sceptisch staan tegenover een visgerechtje zullen aangenaam verrast worden
Brugge kookeet: Den gouden karpel Erik Ameloot
Benny Proot Brugge kookeet: Den gouden karpel Erik Ameloot
Brugge kookeet: tête pressée: Pieter Lonneville
Benny Proot Brugge kookeet: tête pressée: Pieter Lonneville
Brugge kookeet: lange rij wachtenden nog voor het aanvangsuur
Benny Proot Brugge kookeet: lange rij wachtenden nog voor het aanvangsuur
Brugge kookeet: 't pakhuis Patrick Derudder: garnaalkroket, gekonfijte tomaat, gefrituurde peterselie
Benny Proot Brugge kookeet: 't pakhuis Patrick Derudder: garnaalkroket, gekonfijte tomaat, gefrituurde peterselie
Brugge kookeet: Wesley Noë opende het eetfestijn door een fles champagne te sabreren
Benny Proot Brugge kookeet: Wesley Noë opende het eetfestijn door een fles champagne te sabreren
Brugge kookeet
Benny Proot Brugge kookeet
Brugge kookeet
Benny Proot Brugge kookeet
Brugge kookeet
Benny Proot Brugge kookeet
Brugge kookeet
Benny Proot Brugge kookeet
Brugge kookeet: sans cravate Henk Van Oudenhove gesmoorde runderkaak, polderaardappelen
Benny Proot Brugge kookeet: sans cravate Henk Van Oudenhove gesmoorde runderkaak, polderaardappelen
Brugge kookeet: een praatje slaan met topchef Geert Van Hecke die zijn naam verleent aan het plein tijdens kookeet
Benny Proot Brugge kookeet: een praatje slaan met topchef Geert Van Hecke die zijn naam verleent aan het plein tijdens kookeet
Brugge kookeet: Dominique Persoone: virunga chocolade, appel, hazelnoot, zuring. Wie zin heeft om het goede doel te steunen en te genieten van een dessert met uitgekiend smakenpallet, zal aangenaam verrast zijn door de nieuwe creatie van Dominique
Benny Proot Brugge kookeet: Dominique Persoone: virunga chocolade, appel, hazelnoot, zuring. Wie zin heeft om het goede doel te steunen en te genieten van een dessert met uitgekiend smakenpallet, zal aangenaam verrast zijn door de nieuwe creatie van Dominique
Brugge kookeet: Karen Keygnaert kwartel Katsu bao
Benny Proot Brugge kookeet: Karen Keygnaert kwartel Katsu bao
Brugge kookeet: Goesepitte 43 Jan Supply
Benny Proot Brugge kookeet: Goesepitte 43 Jan Supply
Brugge kookeet: Team Jonckman aan het werk
Benny Proot Brugge kookeet: Team Jonckman aan het werk
Brugge kookeet
Benny Proot Brugge kookeet
Brugge kookeet: Karen Keygnaert kwartel Katsu bao
Benny Proot Brugge kookeet: Karen Keygnaert kwartel Katsu bao
Brugge kookeet: Frederik De Vestele en Kevin Wiebouw: Pluma van Brasvarken , salsa verde, pickles. De pickles zijn een ware verademing in combinatie met het perfect gegaarde vlees
Benny Proot Brugge kookeet: Frederik De Vestele en Kevin Wiebouw: Pluma van Brasvarken , salsa verde, pickles. De pickles zijn een ware verademing in combinatie met het perfect gegaarde vlees
Brugge kookeet: De Jonckman Filip Claeys: toegegeven, ravioli knolselder en oud brugge prestige doen U misschien de wenkbrauwen fronsen, maar Filip behaalde zijn sterren met recht en rede, en dat kunnen we enkel beamen na het proeven van dit gerecht.
Benny Proot Brugge kookeet: De Jonckman Filip Claeys: toegegeven, ravioli knolselder en oud brugge prestige doen U misschien de wenkbrauwen fronsen, maar Filip behaalde zijn sterren met recht en rede, en dat kunnen we enkel beamen na het proeven van dit gerecht.
Brugge kookeet: Den gouden karpel Erik Ameloot: zalm Japanese style gelak met teriyakisaus, mangosalade, rijstnoedels
Benny Proot Brugge kookeet: Den gouden karpel Erik Ameloot: zalm Japanese style gelak met teriyakisaus, mangosalade, rijstnoedels
Brugge kookeet: tête pressée: Pieter Lonneville: holsteinrund witte kool en peterselie
Benny Proot Brugge kookeet: tête pressée: Pieter Lonneville: holsteinrund witte kool en peterselie
Brugge kookeet
Benny Proot Brugge kookeet
Brugge kookeet: 't pakhuis Patrick Derudder: garnaalkroket, gekonfijte tomaat, gefrituurde peterselie
Benny Proot Brugge kookeet: 't pakhuis Patrick Derudder: garnaalkroket, gekonfijte tomaat, gefrituurde peterselie
Brugge kookeet: Goesepitte 43 Jan Supply: gegaarde lamsnek, zoete aardappel, chorizo, spicy tomatensaus
Benny Proot Brugge kookeet: Goesepitte 43 Jan Supply: gegaarde lamsnek, zoete aardappel, chorizo, spicy tomatensaus



1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • hans vanden bussche

    Kabouterhapjes aan een reuzenprijs: kassa kassa !