Protest tegen parkeerplan haalt niets uit

TEGENSTANDERS PROBEREN NOG ÉÉN KEER, MAAR STADSBESTUUR ZET DOOR

Ook heel wat personeelsleden van ziekenhuis SFX protesteerden gisteren op de Burg tegen het nieuwe parkeerplan, dat op 16 februari van start gaat.
Foto Benny Proot Ook heel wat personeelsleden van ziekenhuis SFX protesteerden gisteren op de Burg tegen het nieuwe parkeerplan, dat op 16 februari van start gaat.
Zo'n honderd mensen hebben gisteren op de Burg geprotesteerd tegen het nieuwe parkeerplan. Politici van N-VA en Open Vld, leden van Horeca Brugge, verplegers van het SFX-ziekenhuis en buurtbewoners tekenden present. De gemeenteraad verliep geanimeerd, maar de meerderheid plooide niet.

Het protest op de Burg, net voor de gemeenteraad, was georkestreerd door de grootste oppositiepartijen: N-VA en Open Vld. Beide partijen zijn tegen de invoering van het nieuwe parkeerplan, dat op 16 februari ingaat. Het stadsbestuur wil onder meer af van de verschillende bewonerszones en blauwe zones in de binnenstad. De stad wil werknemers en bezoekers meer ondergronds laten parkeren en ervoor zorgen dat de parkeerplaatsen makkelijker ingenomen worden door bewoners van de binnenstad. "Maar er zijn onvoldoende ondergrondse parkeerplaatsen om zo'n plan nu in te voeren", vindt Mercedes Van Volcem (Open Vld). "Wie werkt, wordt bestraft. Werknemers kunnen dan wel abonnementen kopen om hier te parkeren, maar moeten daar veel te veel voor betalen, tot 720 euro per jaar." Ook Horeca Brugge sluit zich aan bij die kritiek. "Bovengronds kunnen bezoekers nog slechts twee uur parkeren. Dat is veel te kort om te shoppen of voor een uitgebreid restaurantbezoek. Er zijn onvoldoende alternatieven."

Bezoekers en patiënten

Buurtbewoner Steve Van Compernolle startte een Facebookpagina tegen de invoering van het plan. "Het huidige parkeerbeleid is beter dan wat er ingevoerd wordt", vindt hij. "Wij wonen vijftien jaar in de binnenstad en hebben nog nooit problemen gehad. Maar we houden nu ons hart vast. Bezoekers van bewoners moeten straks betalen om hier te parkeren. Het is bovendien een vreemd systeem, tickets kopen om ons bezoek te kunnen ontvangen." Ook de verplegers van het SFX-ziekenhuis hebben kritiek. "Wat moeten patiënten straks doen als zij een behandeling van meer dan twee uur moeten krijgen", vraagt Dirk Martens zich af. "Ook ons personeel zal oplossingen moeten zoeken."


Het protest kreeg gisterenavond ook een vervolg op een geanimeerde gemeenteraad, waar de oppositie vaak applaus kreeg van het aanwezige publiek. Terwijl Open Vld dreigde met een referendum - maar daarvoor zijn minstens 12.000 handtekeningen nodig - vroeg N-VA gisterenavond om een hoofdelijke stemming. Want zij wilden zeker weten of meerderheidspartij CD&V wel achter het parkeerplan staat. "Stel dat plan toch uit en ga nog eens met de mensen praten", vond senator Pol Van Den Driessche (N-VA).

Goedgekeurd

De meerderheidspartijen sp.a en CD&V én oppositiepartijen Groen en Brugse Vrijen keurden het nieuwe parkeerplan gisteren uiteindelijk gewoon goed en dus gaat het plan vanaf 16 februari gewoon van start, zoals gepland. "Uit bevragingen bij de Bruggelingen is eerder gebleken dat ze geen status quo willen. Er zijn nu heel veel overtredingen. Dit nieuwe parkeerplan zal veel stress wegnemen. In de zomer volgt al een eerste evaluatie", reageert schepen van Mobiliteit Annick Lambrecht (sp.a).