Prostituees gebruiken Brugse vakantiewoningen en Airbnb’s als werkruimte

Illustratiebeeld
Shutterstock Illustratiebeeld
Brugge wordt geconfronteerd met prostituees die een vakantiewoning of Airbnb huren om hun klanten te ontvangen. Zo meldde een eigenaar van een appartement uit Zeebrugge afgelopen weekend nog dat zijn flat een maand lang werd gebruikt door twee dames. “Voorlopig is het eerder op kleine schaal, maar het is wel iets om in de gaten te houden", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). 

Zoals bekend is raamprostitutie in Brugge verboden. Toch betekent dat niet dat er geen prostituees actief zijn. Een nieuw fenomeen is dat de dames van plezier een vakantiewoning of Airbnb afhuren om op die plaats klanten te ontvangen. Een evolutie die ze in Brugge niet graag zien gebeuren. “Voorlopig blijft het zeker nog binnen de perken en gaat het om een beperkt aantal vaststellingen", stelt de burgemeester. Nieuw is ook de ‘opkomst’ van Latijns-Amerikaanse transgenders. Tot dusver waren die vooral actief in het Brusselse en Antwerpen, maar nu verspreiden ze zich schijnbaar ook naar andere steden. Maar ook hier gaat het in Brugge vooralsnog om activiteiten op (zeer) kleine schaal. 

Appartement als dekmantel

“Het is wel iets om in de gaten te houden", geeft De fauw mee. Afgelopen weekend nog stelde de eigenaar van een vakantiewoning in Zeebrugge vast dat zijn appartement door twee dames werd gehuurd om er hun diensten als prostituees aan te bieden. Dat kwam ook het stadsbestuur ter ore. Preventief controles uitvoeren op dergelijke zaken blijkt echter niet eenvoudig. “Het is in de eerste plaats aan de eigenaars om melding te doen als ze dergelijke activiteiten vaststellen”, klinkt het. Meestal huren de prostituees de woning eerst voor kortere tijd om te kijken of de locatie aanslaat. Wanneer ze daarna de vakantiewoning voor langere tijd willen huren, moet er een alarmbelletje afgaan. De kwestie kwam dinsdagavond aan bod in de gemeenteraad na een vraag van raadslid Brigitte Balfoort (CD&V). Ook zij kreeg al meldingen van buurtbewoners en uitbaters dat er prostituees zo te werk gaan. 

LEES OOK:  En plots is uw flat een bordeel: Airbnb-kamers omgetoverd tot pop-upbordeel
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jozef Van Schuerbeeck

  Wat is nu het probleem weer. Als die mensen tijdig hun huur betalen en alles proper houden wat moet men dan als verhuurder nog meer hebben. Iemand die niet betaalt en er een varkenskot van maakt ?

 • Ronny Cuypers

  @Mathias. Alles wat jij opsomt heeft niks te maken met prostitutie maar wel met de criminaliteit er rond. En die blijft rustig in stand gehouden door de overheden die weigeren om de kostwinning van deze vrouwen als een volwaardig beroep te beschouwen. Bescherm deze vrouwen tegen uitbuiting en laat ze op een eerlijke manier hun werk doen .Meer is er niet nodig.

 • peter colson

  Amaai Mathias Lunders, dan heb gij wel een zeer speciaal soort van prostituees aan uwe knikker gekregen. De meesten die ik ken zitten niet aan de drugs, hebben geen alcoholprobleem en ze veroorzaken zoveel "overlast" dat de buurt niet eens wisten dat er een prostituee in hun straat woonde. En ziekten? Als er iemand is die vaste klant is bij de dokter voor een onderzoek, dan zijn het wel die dames.

 • peter colson

  Tja, als je een afwerkruimte moet huren voor 200 euro per dag, dan is zo'n AirBnB natuurlijk stukken goedkoper en meestal ook nog eens properder. 1 klant afwerken in een halfuurtje of 2 klanten van een uur om de huur te betalen , dat scheelt heel wat. En zoals Pieter schrijft, die dames zeuren niet om een sent als het om betalen gaat.

 • Marco Debart

  Denkt die dat koppels die komen logeren ook alleen maar braafjes komen slapen ? Wie weet wat voor "50 shades of grey" toestanden die daar allemaal uitspoken ?