Plafond schouwburg komt naar beneden

BURGEMEESTER LANDUYT SLUIT DE DEUREN EN LAAT GEBOUW CONTROLEREN

Het pleisterwerk van het plafond in de centrale hal viel plots naar beneden.
Benny Proot Het pleisterwerk van het plafond in de centrale hal viel plots naar beneden.
De Brugse Stadsschouwburg blijft de komende dagen gesloten voor publiek nadat zaterdagmiddag een stuk van het plafond naar beneden viel in de centrale hal. Op dat moment zaten een honderdtal kinderen in de concertzaal voor het familiefestival 'KRIKRAK'. De zaal werd na afloop van de show ontruimd. Het stadsbestuur zal het volledige gebouw laten controleren.

Het was even schrikken voor de bezoekers van het familiefestival en het aanwezige personeel in de Stadsschouwburg. De voorstelling was volop bezig toen het in de centrale hal even na 16 uur fout liep. "Een deel van het pleisterwerk van het plafond viel vlak bij de toiletten naar beneden. Er wordt volop onderzocht hoe dat kon gebeuren. Het houtwerk rondom is wel intact gebleven", zegt Landuyt. Van echte paniek was uiteindelijk nooit sprake.

De Stadsschouwburg aan de buitenkant.
Benny Proot De Stadsschouwburg aan de buitenkant.

Geen gewonden

Omdat de voorstelling 'KRIKRAK' na het incident op zijn einde liep, beslisten de verantwoordelijken om pas na het eindapplaus de zaal te ontruimen. "Dat verliep heel vlot. Gelukkig raakte er niemand gewond en bleef de schade beperkt tot het materiële", gaat Landuyt verder.

Schepen Martine Matthys.
Benny Proot Schepen Martine Matthys.

Grondige controle

De brandweer kwam ter plaatse en voerde een preventieve controle uit van de rest van de plafonds. Op die manier wilden ze zeker zijn dat ander pleisterwerk niet meteen naar beneden kan komen. Uit de eerste vaststellingen blijkt het alvast om een geïsoleerd geval te gaan. Toch wil het stadsbestuur alle risico's vermijden. De komende dagen zal de stadsarchitect het volledige gebouw inspecteren. "We willen er zeker van zijn dat dit een alleenstaand probleem was. Ook de oorzaak zouden we graag achterhalen. Ik wil garanties dat de volledige Stadsschouwburg veilig is voor we opnieuw volk toelaten. Waar nodig gaan we over tot herstelling", aldus burgemeester Renaat Landuyt. Uit veiligheidsoverweging werden gisteren het slotfeest van 'KRIKRAK' en enkele andere voorstellingen afgelast. Ten vroegste donderdag laat het stadsbestuur weer bezoekers toe. Meteen na het incident was al duidelijk dat veel erger is vermeden. De bewuste plaats waar het plafond naar beneden viel bevindt zich vlak bij de toiletten én leidt naar de concertzalen. Het grote geluk was dat er op dat moment niemand op de trappen liep.

Schepen zelf aanwezig

Schepen Martine Matthys (CD&V) was zaterdagmiddag met haar kleinzoon in de schouwburg aanwezig. "Plots zagen we een stofwolk door het venster van de gang", zegt Matthys, die het kordate optreden van het personeel looft. "Die mensen zijn ongelofelijk rustig gebleven. Van paniek was er nooit sprake. Nochtans was het geen eenvoudige situatie. Zo was alleen de noodverlichting actief. Ik besef dat we allemaal veel geluk hebben gehad. Tien minuten later was de voorstelling gedaan en kon het veel erger afgelopen zijn. "