Personeel Bombardier houdt optocht

300 ARBEIDERS EN BEDIENDEN VRAGEN HULP LOKALE POLITICI OM FABRIEK TE REDDEN

De arbeiders en bedienden hielden een mars door de binnenstad naar het stadhuis.
Benny Proot De arbeiders en bedienden hielden een mars door de binnenstad naar het stadhuis.
Ruim 300 personeelsleden van trein- en trambouwer Bombardier hebben gisteren een optocht gehouden in de binnenstad. Ze rekenen op de hulp van de lokale politici om de fabriek te redden. De verslagenheid bij de werknemers is groot. "We vrezen dat dit het begin van het einde is", zeggen ze. De stad gaf hen alvast moed.

Afgelopen dinsdag kreeg het personeel te horen dat het Europees management de vestiging in Brugge met de helft wil inkrimpen. Las- en schilderafdelingen zouden gesloten worden én de fabriek zou voortaan aangestuurd worden vanuit het Noord-Franse zusterbedrijf in Créspin. Die alarmerende berichten werden gisteren beantwoord met een massale optocht van aan de fabriekspoorten, over de ring R30, 't Zand en de Markt richting Burg. Aan de ingang van het stadhuis werd de meute opgewacht door de belangrijkste Brugse politici. "Ik werk 36 jaar voor Bombardier, maar nu zie ik het somber in", zegt Johan Theys (58), die voor de 'dienst na-verkoop' werkt. "Ik ben in 1980 begonnen. Ik heb Bombardier weten floreren, maar ook zien afslanken. In 2005 volgde een eerste golf van ontslagen. Het bedrijf bestaat al meer dan 150 jaar. Het zou jammer zijn mocht dit verdwijnen. Een complete verrassing is het niet, maar het komt aan als een domper. We hebben immers zo'n grote bestelling voor de NMBS kunnen bemachtigen. Ik hoop dat er toch nog een toekomst is."

Burgemeester Renaat Landuyt sprak de personeelsleden toe.
Benny Proot Burgemeester Renaat Landuyt sprak de personeelsleden toe.

Beloftes gebroken

Steven Geerolf (31) is twaalf jaar actief bij Bombardier. Hij werkt op de testafdeling. "We zijn heel triest. Het kan niet dat er contracten ondertekend worden, waarbij beloftes gemaakt worden, die uiteindelijk niet nageleefd worden. Het is hoog tijd dat we aan de alarmbel trekken. Ik hoop dat deze mars iets uitmaakt."


Maar lang niet iedereen gelooft dat de Brugse politiek werkelijk iets kan doen. "Ik denk dat het niet veel zal uitmaken", zegt arbeider Peter Vansever. "De politiek ligt niet wakker van deze zware industrie. Ik had dit al zien aankomen. Ik zag dat het bedrijf al een tijdje in financiële problemen verkeerde. Ik denk dat de fabriek misschien nog tot 2021 zal blijven bestaan. Veel van onze beste krachten zullen wellicht verdwijnen en dan zal het snel bergaf gaan."

Benny Proot

'Babbeltje'

Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) sprak de personeelsleden toe en ontving ook een delegatie in een vergaderruimte. "We zijn blij dat we een babbeltje konden doen", reageert Steven Bogaert van ACV. "De politici hebben zich voorgenomen om de hogere overheid aan te manen om voor Brugge te strijden. We moeten daar onze hoop op vestigen." Vandaag gaan de personeelsleden gewoon weer aan het werk.


Per Allmer, de president van Western Europe, Middle East and Africa, heeft een gesprek gevraagd met minister Kris Peeters om de toestand van Bombardier in Brugge te bespreken. Peeters heeft toegezegd en het gesprek zal vrijdag om 9 uur plaatsvinden. Hij gaat bekijken wat ze voor de toekomst van het bedrijf kunnen regelen.

Benny Proot
Benny Proot