Parket wil 1,1 miljoen euro terug van dealer

Een 34-jarige Albanese dealer kijkt op tegen een verbeurdverklaring van liefst 1.134.688 euro: de opbrengst die hij volgens het openbaar ministerie in Brugge maakte met cocaïnehandel.

K.B. maakte deel uit van een 10-koppige Albanese drugsbende met Emir H. als leider. De bende dealde jarenlang cocaïne rond de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge.


Enkele maanden geleden kreeg H. er 10 jaar cel voor. K.B. werd toen veroordeeld tot 18 maanden cel, maar hij werd opnieuw vervolgd, omdat hij bij de arrestatie van de andere bendeleden nog door deed. Volgens de procureur dealde hij elke dag liefst 25 gram coke en maakte hij er meer dan een miljoen euro winst mee. De aanklager vroeg dat bedrag nu terug, en wil de celstraf opgetrokken zien tot 5 jaar.


"Maar dat is je reinste onzin", haalde advocaat Nadia Lorenzetti scherp uit. "De berekeningswijze is grotesk, gebaseerd op één verklaring en het feit dat hij eens 1.200 euro op zak had. Zo gaat men ervan uit dat hij dus élke dag 1.200 euro verdiende door 25 gram coke te verkopen. Elke dag! Wat denk je dat hij met het geld deed? Half Albanië opkopen? Dat is echt op niets gebaseerd. Zo wil je hem gewoon kapot en ga je voorbij aan het feit dat hij nu zorgt voor zijn gezin in Albanië en zijn leven herpakte. Ik vraag mildheid." De rechter vonnist op 9 maart. (JHM)