Paarden vervangen stoters in processie

STEEDS MINDER HEILIG BLOED-FIGURANTEN BEREID OM WAGEN VOORT TE DUWEN

Of deze vrijwilligers er dit jaar niet bij zijn, is nog onduidelijk. Maar de organisatoren merken wel dat er minder figuranten de taak van stoter op zich willen nemen.
Archieffoto Proot Of deze vrijwilligers er dit jaar niet bij zijn, is nog onduidelijk. Maar de organisatoren merken wel dat er minder figuranten de taak van stoter op zich willen nemen.
Van de tientallen figuranten die in de Heilig Bloedprocessie een kar voortduwen, blijven er slechts enkele over. Twee praalwagens worden voortaan door paarden getrokken. "Er zijn steeds minder figuranten bereid om een wagen voort te duwen. We moesten een alternatief zoeken", zegt coördinator Benoit Kervyn.

Brugges schoonste dag - op Hemelvaartsdag 14 mei vanaf 14.30 uur - doet jaarlijks een beroep op zo'n 1.700 figuranten, vaak telkens dezelfde mensen die in de huid kruipen van middeleeuwse figuren. Maar er bestaan ook minder fijne opdrachten. Zo heeft de processie elk jaar ook nood aan enkele tientallen stoters, stoere mannen die de oude praalwagens voortduwen. Erg gegeerd zijn die plaatsjes niet.


"Niet iedereen is blij met een rol in de schaduw. Bovendien zijn die wagens tot veertig jaar oud en dus zeker niet makkelijk om voort te duwen. Het is geen prettige taak", weet coördinator Benoit Kervyn. En dus zoekt de organisatie naar een oplossing voor die wagens. "Dankzij een financiële tussenkomst van de Nationale Loterij (100.000 euro, net als vorig jaar, red.) kunnen we de komende tien jaar de Heilig Bloedprocessie verder renoveren. Het aanpassen van de oude karren hoort ook daarbij. Dit jaar hebben we geld uitgetrokken om de wagen van het Paradijs en de wagen met het paleis van koning Herodes te vervangen. Die worden nu voortgetrokken door paarden", aldus Benoit Kervyn.

Het nieuwe logo: een bloeddruppel met daarin een pelikaan verwerkt.
Kos Het nieuwe logo: een bloeddruppel met daarin een pelikaan verwerkt.

Vernieuwde kostuums

Het is niet de enige nieuwigheid voor het Unesco-werelderfgoed. Zo doet er na meer dan vijftig jaar weer een os mee in de stoet. "Daar hebben we jarenlang voor geijverd, maar we vonden geen ossen in Vlaanderen. Tot dit jaar toen we de familie Van Nevel in Nevele leerden kennen. Zij lenen ons een os van het ras Wit-Rood Oost-Vlaanderen. Het dier weegt 1.250 kilogram en zal de kribbe vooruit trekken." Verder worden ook de kostuums vernieuwd. De Brugse Poorters steken straks in het nieuw, net als de vijf courtisanes van het paleis van koning Herodes. Ook de groep Brugge Feest, die de processie op gang trekt, krijgt nieuwe kostuums. De Brugse ontwerper Glenn Martens, die in Parijs woont en werkt, maakt eigentijdse kleding.

Parcours langer

Tot slot is er ook aan het parcours gesleuteld. Door de werken in de Geldmunt- en Noordzandstraat wordt het parcours 600 meter langer. De processie trekt richting Rozenhoedkaai en Predikherenstraat om via de Langestraat terug te keren naar de Markt. Met een nieuw logo en een eigen Facebookpagina maakt de Heilig Bloedprocessie ook werk van moderne nieuwe elementen. "Want we hebben ook nood aan interesse vanuit de jeugd. Daar hebben we met de introductie van de app iHolyBlood vorig jaar al de aanzet voor gegeven. Het nieuwe logo van de Bloedprocessie is een bloeddruppel met daarin een pelikaan verwerkt. "De bloeddruppel verwijst uiteraard naar de Bloedprocessie, terwijl de pelikaan haar jongen voedt. Dat is een verwijzing naar het symbool van de confrérie", aldus Benoit Kervyn.