Opnieuw twee mensen eenzaam gestorven in Brugge en pas weken later gevonden: “Geen beweging bij de buren? Verwittig de politie”

In februari 2018 kwam het Brugse stadsbestuur met een actieplan tegen eenzaamheid. Er werden onder meer magneten verdeeld onder de bevolking om symptomen van eenzaamheid te melden op een centraal nummer.
Benny Proot In februari 2018 kwam het Brugse stadsbestuur met een actieplan tegen eenzaamheid. Er werden onder meer magneten verdeeld onder de bevolking om symptomen van eenzaamheid te melden op een centraal nummer.
In een maand tijd zijn in Brugge twee personen levenloos teruggevonden in hun woning. In beide gevallen waren de slachtoffers al enkele weken overleden en wijst alles op een natuurlijke, eenzame dood. Dat bevestigt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Het is bijzonder triest dat we dit opnieuw moeten meemaken, ondanks ons actieplan tegen eenzaamheid. Ik roep burgers nogmaals op om waakzaam te zijn. Als er al een tijdje geen beweging is bij de buren en dat abnormaal lijkt, bel dan de politie.”

Woensdag sloeg een huisbaas van een huis in de Grauwwerkersstraat in Brugge alarm. Hij had al weken niet van zijn huurder gehoord en niemand opende de deur. De huurder van het appartement was een veertiger die uit Estland afkomstig is, maar al jaren in Brugge woont. Het lichaam was in verre staat van ontbinding. 

“Bijzonder triest en jammerlijk het tweede geval in korte tijd. Een maand geleden is een woning in De Blauwe Poort ook het lichaam van een man, die al weken overleden was, gevonden. Het ging om een Senegalees die eerst in Nederland verbleef, maar zijn intrek had genomen in De Blauwe Poort. Beiden zijn een natuurlijke dood gestorven”, aldus De fauw. In het geval van de Senegalese man belde de buurman de politie, omdat er weken geen beweging meer te zien was in het huis.

Actieplan na drie eenzame overlijdens in 2017

Beide eenzame overlijdens doen sterk terugdenken aan de zomer van 2017. In enkele dagen tijd werden toen drie mensen van tussen de 41 en 80 jaar levenloos teruggevonden in hun woning. Op het moment dat ze werden aangetroffen, waren ze tussen de tien en dertig dagen overleden. Toenmalig burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) kwam in het voorjaar van 2018 met een actieplan tegen eenzaamheid, samen met huidig burgemeester De fauw die toen nog OCMW-voorzitter was. 

De woning in de Grauwwerkersstraat in Brugge, rechts van het grijs voertuig, waar de overleden bewoner woensdag werd aangetroffen.
Google Street View De woning in de Grauwwerkersstraat in Brugge, rechts van het grijs voertuig, waar de overleden bewoner woensdag werd aangetroffen.

“Er is toen lang vergaderd met hulpverleners en vrijwilligers van onder meer het OCMW, CAW, de gemeenschapswachten en tal van andere organisaties. De opzet was om symptomen van eenzaamheid snel op te pikken en door te geven, om nieuwe gevallen te vermijden. Er ook een centraal telefoonnummer opgericht (050/44.80.00) waarop burgers tekenen van eenzaamheid kunnen signaleren. In drie stadsdelen zijn buurtzorgnetwerken opgericht. Maar hoe graag we het probleem van eenzaamheid willen aanpakken, er glippen altijd gevallen door de mazen van het net”, gaat De fauw verder.

Oproep aan burgers

“De twee recent overleden personen waren niet gekend bij hulpverleners en de organisaties. Daarom doe ik nogmaals een warme oproep aan de burgers, want die zijn belangrijk in deze problematiek. Als er plots geen beweging is bij de buren en dat lijkt abnormaal, bel dan de politie of verwittig de wijkagent. Indien het vals alarm blijkt, zal de politie dat niet erg vinden. Beter te veel bellen dan te weinig”, aldus de burgemeester. “Als stadsbestuur willen we inzetten op warme buurten en erop toezien dat buren elkaar beter leren kennen”, besluit De fauw.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Georges Vande Velde

  Tegenwoordig moeten de burgers alles zelf doen,buurtinformatie netwerken,opsporen dieven en zorgen voor geburen enz... En de overheden maken grote sier op kosten van die burgers ! Proficiat politiek zorg best nog meer voor uw eigen zak !

 • Paul Vandekerckhove

  Eigenlijk is een bewegingsdetector die verbonden is met een meldkamer voldoende . Niet iedereen wil tenslotte aangesproken of geobserveerd worden hee ?

 • Pieter Verhulst

  Vroeger had je wijkagenten en rijkswacht. Nu er iets tussenin, vis noch vlees. Ook hier niet de fout van de agenten, wel van top en regering.

 • Bix Froefel

  Dat actieplan is pure repressie. Tegen eenzaamheid moet je preventief optreden. "Als het al een tijdje stil is. Bel dan de politie". Waaw, wat een plan... Wat een boodschap. Doe vooral niks tenzij je zeker bent dat ze dood zijn, zeggen ze... hoeveel heeft die tsjeef gekregen voor dat briljant actieplan?

 • William Bonny

  Brugge,de mensonvriendelijkste stad van België, Zelfs de flikken zijn er een voorbeeld van norse&onvriendelijke mensen, Al wat Brugge kent = egoïsme+egocentrisme en al de rest kan stikken,