Opnieuw drama voor KTA Brugge

OVERLEDEN LEERLING BIJ ONGEVAL IN RAVERSIJDE IS AL DERDE CATASTROFE

Directeur Geert Verbruggen met klasgenotes Axelle De Boeck en Danielle Praem bij het rouwhoekje in de school.
Foto JVK Directeur Geert Verbruggen met klasgenotes Axelle De Boeck en Danielle Praem bij het rouwhoekje in de school.
Het KTA in Brugge is opnieuw in diepe rouw na een derde drama in amper twee weken tijd. Emile Van Soom uit Middelkerke, die een sportopleiding volgde, overleed zondagochtend bij het zware ongeval in Raversijde. Daarbij lieten ook twee vrienden het leven. Ook de 16-jarige Bjarn die omkwam in The Oh! en Jens Vandenbussche die zwaargewond raakte bij een brand volgden les in het KTA.

"Schrijf maar op: KTA Brugge is in diepe rouw", zucht directeur Geert Verbruggen. "In de school hangt momenteel een echte verslagen sfeer. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat we onze leerlingen blijven begeleiden in deze moeilijke tijden. Het is moeilijk om te vatten dat we in zo'n korte tijd één jongen zwaargewond raakte, en twee jongens het leven lieten."

Rampspoed

Op zaterdagochtend 26 april brak een zware brand uit boven Taverne Square aan de Torhoutsesteenweg in Sint-Andries. De 18-jarige Jens Vandenbussche werd in allerijl overgebracht naar het ziekenhuis en ligt daar nog steeds met zware brandwonden. De nacht daarop bezweek de 16-jarige Bjarn aan een overdosis in The Oh! in Oostende. Maar de mokerslag die de school zondagochtend te verwerken kreeg, was gisterochtend meteen voelbaar. Emile Van Soom, laatstejaars in de richting Sport specialisatie voetbal, botste samen met twee vrienden tegen een metalen pijler van de kusttram in Raversijde. De jongeman uit Middelkerke liet net als zijn vrienden het leven. "Emile was enorm populair en erg geliefd, bij zowel zijn medeleerlingen als zijn leerkrachten. Een brave jonge ook, die zijn werk goed deed en zelfs het attest van zijn diploma al had ondertekend. In feite was hij op de examens na afgestudeerd", zegt Verbruggen. "Dit drama moeten we opnieuw verwerken. De klasgenoten van Emile zijn gaan wandelen en we hebben een groepsgesprek voor hen opgestart. De leerlingenbegeleiders hebben zijn vrienden de kans gegeven om elk apart hun hart te luchten."

Preventieweek

De gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben ook de directeur in het hart getroffen. "Het mag echt wel ophouden nu. Het is een ongelukkig toeval dat we met zoveel drama's op korte tijd te maken krijgen en net deze week houden we een preventieweek over verkeer. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is voorzichtig te zijn", zegt Verbruggen, die aan alle 1.600 leerlingen een brief schreef. "Daarin wilden we duidelijk maken dat iedereen die dat nodig heeft op gesprek kan komen."

Rouwhoekje

De leerlingen werden zo ook verwittigd van het rouwhoekje in de sportzaal. Daar kwamen ook klasgenoten Axelle De Boeck (19) en Danielle Praem (18) gisteren hun gevoelens uiten in het registeren. "Hij was altijd zo goed gezind en we zullen hem blijven herinneren aan zijn lach. We zullen hem zeker nooit vergeten. Dit is een enorme klap", zijn de jongedames het eens.


Zaterdagmiddag om 15 uur wordt er afscheid genomen van Emile Van Soom in de kerk van Lombardsijde. "Net dan is er onze grote spektakelshow voor de buitenwereld waar 160 leerlingen aan deelnemen. Ook Emile zou een rol spelen. We zullen nu bekijken of we hem dan op een gepaste manier kunnen eren. Afgelasten kan echt niet, want we hebben er twee jaar aan gewerkt. Wie naar de misviering wil gaan zullen we zeker niet tegenhouden, daar hebben we alle begrip voor", verzekert Verbruggen.