Oorlogskanon en Canadese pantserwagen nieuwe blikvangers in Seafront

Het oorlogsgeschut werd dinsdag geleverd bij Seafront.
Benny Proot Het oorlogsgeschut werd dinsdag geleverd bij Seafront.
Een groot oorlogskanon en een Canadese pantserwagen vormen de blikvangers tijdens de toeristische zomer van Seafront in Zeebrugge. Beide attributen uit de Tweede Wereldoorlog zijn dinsdag gearriveerd.

Het kanon en de pantserwagen zijn blikvangers van de nieuwe tentoonstelling ‘Operatie Noordzee 1944-45’. Deze expositie opent de deuren voor het grote publiek op zaterdag 8 juni. De nieuwe tentoonstelling in Seafront vertelt over oktober en november 1944, wanneer de Slag om de Schelde wordt gevochten.  Bezoekers herbeleven deze historische gebeurtenis aan de hand van foto’s, videomateriaal, kaarten en originele objecten. “Nooit eerder getoonde foto’s vertellen het verhaal van het leven achter de Atlantikwall”, zegt Dominique Henrard van het War Heritage Institute. 

Star Wars

“Een originele Canadese pantserwagen is één van de blikvangers, net als het luchtafweerkanon dat op het Britse oorlogsschip HMS Roberts stond. Dit kanon werd gebruikt tijdens de landingen van Normandië en Walcheren en kreeg de bijnaam ‘Pom-Pom’ vanwege het geluid dat het maakte.” De Amerikaanse filmregisseur George Lucas baseerde zich op dit kanon om de Quad Laser uit Star Wars te ontwerpen.

‘Operatie Noordzee 1944-45’ belicht ook het onderwatererfgoed voor de kust. “Op de bodem van de Noordzee bevinden zich honderden objecten en scheepswrakken die 75 jaar geleden getuige waren van de Slag om de Schelde. Dat onderwatererfgoed is een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling in Seafront”, zegt Carl Decaluwé, gouverneur van de provincie West-Vlaanderen. 

‘Operatie Noordzee 1944-45’ is een partnership tussen het War Heritage Institute, het Vlaams Instituut van de Zee, Westtoer en Seafront, met steun van de Vlaamse overheid. De tentoonstelling loopt van 8 juni tot en met 3 januari 2021 en past binnen de nationale campagne ‘Belgium Remembers 44-45’, ter herdenking van 75 jaar Bevrijding België. 

Benny Proot
Benny Proot
Benny ProotReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.