Nostalgie troef in nieuw volkscafé

TOM MATTHYS (36) OPENT BRUINE KROEG 'SINT-JAKOBS'

Het interieur van het nieuwe café in de Sint-Jakobsstraat ademt een nostalgische sfeer uit.
Benny Proot Het interieur van het nieuwe café in de Sint-Jakobsstraat ademt een nostalgische sfeer uit.
Met 'Sint-Jakobs' is Brugge een gezellig volkscafé rijker. Tom Matthys (36) brengt met evergreens, zwart-witfoto's en portretten van het vroegere koningspaar de nostalgie naar boven. "Brugge miste een ouderwets volkscafé", zegt de zaakvoerder.

Wie 'Sint-Jakobs' binnenstapt, wordt terug in de tijd gekatapulteerd. In het café spelen 'oldies' en op de muur hangen portretten van koning Boudewijn en koningin Fabiola. "Ik heb meestal in de horeca gewerkt", vertelt zaakvoerder Tom Matthys. "Zes jaar lang deed ik de zaal en de bar in 't Brugs Beertje. Altijd heb ik ervan gedroomd om zelf een café te beginnen in Brugge. Ik vond dat er nood was aan een gezellig volkscafé. Veertiger, vijftigers en zestigers waren op zoek naar een kroeg die muziek speelde uit hun tijd. Ze hadden niet veel plaatsen waar ze naartoe konden. Soms was het wat te toeristisch. Je hebt ook cafés met jazz, blues en rock, maar in die genres zijn er volgens mij niet genoeg. Hier hoor je oldies, evergreens en Nederlandstalige muziek. Ik mik op een gezellige sfeer, zonder dat de klanten hier constant de polonaise dansen."

Uitbater Tom Matthys (36).
Benny Proot Uitbater Tom Matthys (36).

Bloedprocessie

Zowel Bruggelingen van rijpere leeftijd als Engelse toeristen zijn het doelpubliek. "De toeristen die naar deze stad komen zijn tenslotte aangetrokken door het historische karakter. Dat benadruk ik met oude foto's van Brugge aan de muur. Ik bestelde foto's via de Brugse beeldbank en kreeg er ook veel van kennissen. Daarnaast zijn er heel wat zwart-witfoto's bij van mijn grootouders, die vroeger een tabakswinkel hadden. Dan is er ook nog de originele poster van de Bloedprocessie uit 1949. Typisch voor een volkscafé zijn ook de koning en koningin aan de muur."

De Kleine Nachtmuziek

Na een jaar leegstand heeft De Kleine Nachtmuziek dus een echte metamorfose ondergaan. De vorige zaak was een nachtcafé, maar Tom slaat een nieuwe weg in. "Brugge wordt nooit een echte nachtstad. Je ziet meer toeristen overdag dan 's avonds. Ik denk dat er een tekort is aan cafés die overdag open zijn. Daarom heb ik ook een andere naam gekozen. Mijn zaak ligt in de Sint-Jakobsstraat en vlak bij de kerk, vandaar de naam. Ik ben ook het enige Roman-café in Brugge. Roman is de oudste brouwerij van het land, dat paste wel binnen dit kader."


Het volkscafé is elke dag open van 14 tot 23 uur, op uitzondering van de donderdag.