Nog geen klimaatmars, maar wel al maatregelen: “We gaan méér zonnepanelen op nieuwe Beurshal leggen”

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V), schepen van Klimaat Minou Esquenet (CD&V) en stadsmedewerkers stellen het project voor.
Benny Proot Burgemeester Dirk De fauw (CD&V), schepen van Klimaat Minou Esquenet (CD&V) en stadsmedewerkers stellen het project voor.
De stad Brugge heeft beslist dat er meer zonnepanelen moeten komen op het toekomstige Beurs- en Congresgebouw op het Beursplein. In plaats van enkel op het hoogste punt van de congresruimte, moeten er panelen komen over het hele dak. “En Bruggelingen kunnen er hun aandeel in kopen”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

De eerste Brugse klimaatmars op woensdag 20 februari zit er nog aan te komen, maar dat weerhoudt het stadsbestuur niet om meer ecologische maatregelen te nemen dan oorspronkelijk gepland. Het schepencollege besliste immers zonet dat er meer zonnepanelen moeten komen op de nieuwe Beurs- en Congreshal. “We hadden de architect en aannemer al opgelegd dat het gebouw bijna energieneutraal moest zijn. In de plannen is dat duidelijk het geval: het E-peil van het nieuwe gebouw is 58, wat heel goed is", zegt schepen van Klimaat Minou Esquenet (CD&V).

Brugge er komen zonnepanelen op het nieuwe beursgebouw
Benny Proot Brugge er komen zonnepanelen op het nieuwe beursgebouw

Maar de stad gaat dus een stap verder: “In de huidige plannen zijn er enkel zonnepanelen voorzien op het hoogste punt van het gebouw, namelijk op het dak van de congresruimte”, zegt Esquenet. “Die panelen zijn goed voor een totale installatie van 115 kiloWatt. Dat is ruim onvoldoende om het hele gebouw een jaar lang van elektriciteit te voorzien. Daarom lanceren we een voorstel om een burgercoöperatieve de kans te geven om een installatie van 215 kiloWatt te voorzien. Niet enkel op het dat van de congresruimte, maar ook op het dak van de beurshal. Zowat tachtig procent van het verbruik is dan gedekt door die zonnepanelen. We besparen zo 7.500 euro per jaar, een bedrag dat we opzij kunnen zetten om nog meer stadsgebouwen energiezuiniger te maken.”

Zonnepanelen op het dak van een gebouw in de Brugse binnenstad: dat lijkt onbegonnen werk. Sinds Brugge in 2000 werelderfgoedstad is geworden, zijn de regels heel streng. Het is voor gewone Bruggelingen in de binnenstad, Lissewege en Dudzele bijna onmogelijk om zonnepanelen te leggen omdat ze niet zichtbaar mogen zijn vanaf het openbaar domein. “Dat is een misvatting”, countert burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Er liggen in de binnenstad wél al zonnepanelen, alleen zie je ze niet. Ook op het dak van het nieuwe Beurs- en Congresgebouw zal je de panelen niet kunnen zien, althans niet vanaf de straat.”

Het is een burgercoöperatieve die een voorstel moet doen aan de stad. Dat heeft voordelen voor gewone Bruggelingen, meent de burgemeester. “We geven mensen die geen zonnepanelen kunnen leggen de kans om een aandeel te kopen in dit project. Zo genieten ook zij van de winst die de coöperatieve maakt. Geld dat ze kunnen gebruiken om bijvoorbeeld hun energiefactuur te betalen.”

De bouw van het nieuwe Beurs- en Congrescentrum zal nog voor de zomer aanvatten. Nog deze maand start het openbaar onderzoek. Als daar geen grote bezwaren binnenkomen, kan er snel gestart worden met een archeologisch onderzoek en de aanleg van leidingen. De bouw zal twee jaar duren.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jean Martin

    Geen exstra nieuwe parkings ,laat de toeristen met de bus of trein naar Brugge komen ; of zou dat minder geld opleveren voor Brugge .

  • Rony Schouteere

    Typisch , de burgers mogen niks , de stad onder leiding van de nieuwe burgmeester mag wel alles. Doe zo voort burgemeester!