Nieuw boek over Guido Gezelle verschijnt 120 jaar na zijn dood: “Zo braaf was hij niet”

Dirk Van Tieghem met zijn nieuwe boek ‘Gezelles Gazette’.
Benny Proot Dirk Van Tieghem met zijn nieuwe boek ‘Gezelles Gazette’.
Auteur Dirk Van Tieghem heeft met ‘Gezelles Gazette’ een nieuw boek klaar over Guido Gezelle. In het boek werpt de auteur een ander licht op de beroemde Brugse dichter: “Zo braaf was de taalvirtuoos niet.” 

Naast priester en poëet was Guido Gezelle, die precies 120 jaar geleden stierf, ook journalist. Tussen 1864 en 1870 schreef hij meer dan driehonderd edities van ‘t Jaer 30 bijeen, een weekblad waarin hij lokale, nationale en internationale gezaghebbers op de korrel nam. “En dat deed hij niet zo braafjes als hij in zijn gedichten was”, zegt stadsgids Dirk Van Tieghem, die een boek maakte met de opmerkelijkste teksten van Gezelle. “Hij gebruikte een waaier aan journalistieke stijlen die vandaag als misplaatst zouden beschouwd worden. Als overtuigd katholiek en ultramontaan gaat hij te keer tegen liberaal bestuur, zowel stedelijk, provinciaal, nationaal als internationaal. Hij omschrijft gemeenteraadsleden als ja-knikkers, schept geen fraai beeld van de burgemeester Jules Boyaval en gebruikt spotnamen voor zijn tegenstanders.” 

Met het boek reis je terug naar een uiterst interessante periode voor de stad Brugge. Het is te koop in alle bekende Brugse boekhandels.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.