Niels (23) opent in Brugge restaurant Cocquus: “Thuis kreeg ik complimentjes over mijn kookkunsten”

Niels Floréal doorliep geen hotelschool, maar droomde altijd van eigen zaak

Niels Floréal in zijn sfeervolle restaurant in de Langestraat.
Benny Proot Niels Floréal in zijn sfeervolle restaurant in de Langestraat.
Hij heeft geen familiale band met de horeca, en ook geen hotelschool gedaan. En toch heeft   Niels Floréal (23) uit Brugge zopas restaurant Cocquus geopend in de Langestraat. “Een eigen zaak in de stad waar ik mijn hart ben verloren: geweldig.”

Soms moet je gewoon durven springen in het leven. Dat moet Niels Floréal gedacht hebben, toen hij op een namiddag vernam dat restaurant 't Jong Gerecht in de Langestraat over te nemen was. “Ik kende de uitbaatster en met gemeenschappelijke vrienden zaten we op een middag iets te drinken in de Punta Est langs de Predikherenrei. Zo polsten ze of ik geen interesse om in dit pand zelf een eigen zaak te beginnen. Alle belletjes in mijn hoofd gingen rinkelen.”

Mijn creativiteit gaat het meest uit naar groenten, die ik in een nieuw jasje steek. En we hebben ook een sterke wijnkaart

Niels Floréal

Het parcours dat Niels voor de opening van zijn eigen restaurant aflegde, typeert de jongeman: eigenzinnig. “Ik kwam niet in de horeca terecht via een van de bekende hotelscholen, maar wel via een leercontract. Op school wist ik niet goed wat ik wilde doen. Theorie was niks voor mij. Ik koos voor de deeltijdse opleiding kok aan het KTA. Ik kreeg thuis ook wel complimentjes over mijn kookkunsten, maar dat betekent nog niet dat je kan meedraaien in een professionele keuken.”

Bartholomeus

Dus ging Niels op zijn zeventiende werken in het goed aangeschreven restaurant The Queens in Oostkamp. “Daar was ik de rechterhand van chef Verschaeve. Daarna ging ik aan de slag in restaurant Den Tijl in Ruddervoorde. Achteraf bekeken had ik de kans die chef Bart Desmidt van sterrenzaak Bartholomeus in Heist me bood, beter aangenomen. Maar ik heb toen toch gekozen voor Den Tijl, omdat ze me een hoger loon voorschotelden dan wat ik bij Bartoholemus zou krijgen.”

Kreeft, quinoa van bloemkool

Het toont evenwel toch de ambitie bij de jonge chef, die met  Cocquus - kok in het Latijn - gaat voor een hoogstaand restaurant. “Ik heb een heel duidelijke opvatting over de keuken. Ik ga voor de klassieke Frans-Belgische gerechten, maar breng die wel met een vernieuwende toets. Het product staat voor mij centraal. Dat moet je eren door er een mooie bereiding mee te maken. Ik werk bijvoorbeeld graag met kreeft, maar ik raad de eerste klanten zeker ook de op vel gebakken rode poon aan met een crème van bloemkool en spek en een quinoa van bloemkool. Het is een van mijn favorietjes. Mijn creativiteit gaat het meest uit naar groenten, die ik in een nieuw jasje steek. En we hebben ook een sterke wijnkaart.”

In Cocquus kies je voor de lunch (24 of 30 euro) of een driegangenmenu tegen de prijs van 45 euro. Voor een extra gang met kreeft komt er 10 euro bij. 

Cocquus is gesloten op woensdag, donderdag en zaterdagmiddag. Alle info op www.cocquus.com.

Restaurant Cocquus in de Langestraat, waar voorheen 't Jong Gerecht was.
Benny Proot Restaurant Cocquus in de Langestraat, waar voorheen 't Jong Gerecht was.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gilles Vandewalle

    Hopelijk dat hij zijn foodcost deftig kan berekenen. Gerecht met kreeft aan €10 zal een klein gerechtje zijn...