Niels (21) gaat 800 km wandelen in Lapland: “Even weg van alles”

Niels Verhaeghe waagt zich aan de zware Nordkalottleden-tocht

Niels Verhaeghe (21) vertrekt woensdag naar Noorwegen.
rv Niels Verhaeghe (21) vertrekt woensdag naar Noorwegen.
Niels Verhaeghe (21) uit Assebroek gaat de uitdaging van zijn leven aan. Als fervente natuurliefhebber start hij donderdag aan de Nordkalottleden-tocht, 800 kilometer tussen Noorwegen en Finland. “Het weer kan tegenzitten, de ondergronden zijn lastig, maar ik wil dit doen, even weg van alles.”

De Nordkalottleden-wandeltocht of Arctic Trail is 800 kilometer lang en doorkruist drie noordelijke landen: Noorwegen, Zweden en Finland. De route start in Kautokeino in Noorwegen en eindigt in Sulitjelma, ook in Noorwegen. Onderweg worden de grenzen van de drie landen liefst vijftien keer doorkruist. De route bestaat sinds 1977 en loopt langs nationale parken. De natuur is er overweldigend. 

“Maar ik zal er ook verschillende ondergronden moeten trotseren", weet Niels, die de extreme wandeltocht ging voorbereiden in Zwitserland. Hij is een fervent wandelaar, iets wat hij van zijn ouders heeft meegekregen. “Ik wil even weg van alles", motiveert hij zijn uitdaging. “Ik heb in de Maricolen in Brugge het zevende jaar Ruimtelijke Vormgeving afgewerkt en volgde daarna een bijkomende opleiding tot kunstsmid. Het is mijn bedoeling om na mijn terugkomst volop voor dat beroep te gaan en kunstwerken te maken in bijberoep.”

Niels vertrekt woensdagavond met het vliegtuig richting Oslo, om dan een dag later in Alta aan te komen, van waaruit hij zijn wandeling zal starten. “Ik heb niet zo heel veel materiaal nodig", zegt hij. “Ik heb mijn tent mee om op ieder moment te kunnen kamperen. Het is de bedoeling om elke dag minstens twintig kilometer te wandelen. Als je dat doortrekt, dan zal de tocht voor mij ruim veertig dagen duren. Maar ik hou ook rekening met een afwezigheid van twee maanden.”

Er zijn hutten voorzien onderweg, maar die zijn niet iedere dag haalbaar voor Niels. “Het is mijn eerste grote avontuur, dus spannend is het wel. Ik volg het gps-signaal op mijn telefoon om me goed te kunnen oriënteren. Een hutje zal af en toe deugd doen, denk ik. Ik weet ze ondertussen allemaal staan. Het is een stevige tocht, want nog niet veel wandelaars hebben het tot een goed einde kunnen brengen.”

Niels houdt een dagboek bij op zijn blog. Dat is te volgen via de website van schuttersclub Sint-Pieters-Roos, waar hij lid van is. “Het bestuur is heel enthousiast”, lacht Niels. “Ik vind het ook wel fijn om die mensen op de hoogte te houden van het verloop van deze uitdaging. Loopt dit goed af, dan wil ik in de toekomst nog zo'n uitdagingen aangaan. Het avontuur zit in mij.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Martine Van hee

    Beste Niels, prachtige uitdaging . Wens je hier heel veel succes mee .... vele jongeren kunnen van jou leren en wie weet ook dergelijke uitdaging aangaan ❤️