Neergestorte basejumper wordt vandaag gerepatrieerd

Basejumper Rabih El Mawla.
Foto De Voogt Basejumper Rabih El Mawla.
De Brugse basejumper die zondag een val van 40 meter overleefde van een spoorwegbrug in het Duitse Breitnau, wordt vandaag gerepatrieerd. Rabih El Mawla (39) zal met de ambulance worden overgebracht van het ziekenhuis in Freiburg naar het AZ Sint-Jan in Brugge.

"Ze vertrekken om 8 uur", vertelt zijn vriendin Pascale Van Moffaert (39), met wie de man hotel 't Zand in Brugge uitbaat. Volgens de vrouw laat de zorg in het ziekenhuis van Freiburg de wensen over. "Rabih brak zijn rug en zal daar in Brugge aan worden geopereerd. Ook zijn twee enkels zijn gebroken. De dokters hier vertelden dat de enkels binnen de twee dagen geopereerd moesten worden. Nu zeggen ze plots iets anders. Zeker is dat een operatie dringend is. In het AZ Sint-Jan moet Rabih ook meteen onder de scanner. Door de klap zijn er immers mogelijk vitale organen geraakt. Sinds zondag kon hij niet meer plassen. Pas dinsdag bleek dat een van zijn nieren geraakt was. Hij moet dringend grondig onderzocht worden en pas in Brugge zal dat kunnen."


Rabih heeft al vijf jaar ervaring als basejumper. Toch liep het zondag mis. Naar de precieze oorzaak blijft het gissen. Volgens de lokale autoriteiten zou de parachute van Rabih niet opgevouwen geweest zijn op de manier zoals het zou moeten om van die hoogte te springen. (SDVO)