Na Bombardier: "Stad heeft Huis van de Ondernemer nodig"

Een Huis van de Ondernemer, meer technologische firma's op bedrijventerreinen of begeleiding van werknemers van Bombardier naar een andere job in onze provincie: het regende het voorbije weekend voorstellen na de aankondiging dat er 160 jobs op de tocht staan bij de Brugse trein- en trambouwer.

"De Canadese eigenaars lijken niet meer te geloven in de Brugse vestiging", maakt Brugs schepen van Werk Minou Esquenet (CD&V) de balans op. "Een Huis van de Ondernemer: dat heeft onze mooie stad nodig. Dat trekt ondernemers aan en maakt hen wegwijs in de stad. Brugge wordt hoe langer hoe meer studentenstad, met zowel universitaire als hogeschoolopleidingen. Zowel om te leven als om te studeren is het hier goed. Nu wil ik er mee voor zorgen dat we ook voor afgestudeerden de voorkeurspartner blijven, met start-ups, spin-offs en dynamische gevestigde waarden."


De meeste partijen zijn ervan overtuigd dat het die technologische profielen zijn die Brugge nodig heeft. N-VA meent, bij monde van senator Pol Van Den Driessche, dat de studenten de toekomst zijn. "Daarom moet werk gemaakt worden van de bedrijventerreinen die onze stad zo nodig heeft. Als dat te lang blijft aanslepen, dan verliezen we slagkracht op de arbeidsmarkt."

600 vacatures

Ook Jong Vld is die mening toegedaan. "Nu krijgt talent in Brugge te weinig kansen om in de eigen regio aan de slag te gaan", zegt Michiel Vanroose.


Werkgeversorganisatie Voka vindt dat de werknemers van Bombardier nu intensief begeleid moeten worden in hun zoektocht naar een nieuwe job. "Uit cijfers van de VDAB blijkt dat er in maart in West-Vlaanderen zo'n 600 openstaande vacatures waren voor metaalmedewerkers, waarvan 150 openstaande vacatures voor de Brugse regio. Alhoewel niet alle vacatures passend zijn, ben ik er toch van overtuigd dat snel een oplossing moet kunnen worden gevonden voor de medewerkers van Bombardier die straks mogelijk hun job verliezen", zegt Bert Mons. "De maakindustrie in West-Vlaanderen heeft een grote nood aan goed opgeleide, gespecialiseerde technische profielen. De vaardigheden van de medewerkers van Bombardier mogen niet verloren gaan." (BHT)