Na 60.000 vonnissen gaat Brugse vrederechter (67) met pensioen: “Het is de mooiste job die er bestaat”

Boudewijn Van Hove: “Vrederechter is de mooiste job die er is binnen de magistratuur”.
Benny Proot Boudewijn Van Hove: “Vrederechter is de mooiste job die er is binnen de magistratuur”.
De Brugse vrederechter Boudewijn Van Hove (67) gaat na een carrière van 44 jaar, waarvan 18 jaar als vrederechter, met pensioen. Na ruim 60.000 vonnissen en tal van plaatsbezoeken is het tijd voor een iets rustiger leven. “In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, maken burenruzies maar vijf procent van de zaken uit. Onze job is dan ook véél ruimer dan dat.”

“Het geheim van een goede vrederechter? Goh, ik denk dat we in de eerste plaats empathisch moeten zijn, oplossingsgericht moeten denken en vooral goed moeten luisteren naar beide partijen. Vaak zijn er geschillen waarvan je denkt: ‘eens goed praten met elkaar zou al veel oplossen’. Na een halfuur zijn die dan uitgeklaard.” Boudewijn Van Hove weet op zijn 67ste waarover hij spreekt. Hoewel hij na zijn studies eerst 18 jaar als advocaat werkte en later acht jaar rechter in eerste aanleg was, vond hij 18 jaar geleden zijn échte roeping als vrederechter. “We staan enorm dicht bij de mensen. Dat maakt het extra speciaal en leuk om te werken.”

Burenruzies: absolute minderheid

Boudewijn Van Hove was met zijn kanton bevoegd voor Jabbeke, De Haan, Blankenberge, Zuienkerke, Sint-Pieters, Lissewege en Zeebrugge. Jaarlijks behandelde de vrederechter maar liefst 3.000 zaken. Omgerekend zijn er dat 13 pér werkdag. Een druk schema, maar klagen over werkdruk wil de Bruggeling niet doen. Doorheen de jaren kwam hij naar eigen zeggen de meest uiteenlopende zaken tegen. Maar in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, vormen de burenruzies maar een absolute minderheid van het werk. “Alles samen spreken we dan misschien over vijf procent van de zaken. Onze job is dan ook véél ruimer dan dat”, zegt Van Hove.

Zelf vond hij het meeste voldoening bij het oplossen van problemen van mensen die een bewindvoerder kregen. Vaak gaat het dan over bejaarde of dementerende mensen die niet meer in staat zijn om hun geld te beheren. Een specifieke zaak is hem de voorbije 18 jaar niet bijgebleven. “Al is het natuurlijk nooit leuk als je wordt geconfronteerd met een uithuiszetting. Jammer genoeg gebeurt dat meerdere keren per week. Al is dat voor een deurwaarder nog moeilijker en extra confronterend. Na een tijdje word je automatisch ook iets minder ‘gevoelig’ voor dergelijke zaken.”

Eigenlijk worden we steeds meer de rechters van de armoede. Mensen die hun huur niet kunnen of willen betalen, energie-, telefoon-, en waterfacturen laten liggen… De watermaatschappijen en telecomoperatoren zoals Proximus en Telenet zijn hier vaste klanten

Boudewijn Van Hove

De voorbije jaren sprak Van Hove ruim 60.000 vonnissen uit. In die lange periode zag de vrederechter wel een verschuiving. “Begrijp me niet verkeerd, we komen hier alle lagen van de bevolking tegen. Maar eigenlijk worden we steeds meer de rechters van de armoede. Mensen die hun huur niet kunnen of willen betalen, energie-, telefoon-, en waterfacturen laten liggen… De watermaatschappijen en telecomoperatoren zoals Proximus en Telenet zijn hier vaste klanten”, aldus Boudewijn Van Hove.

 Als we het ‘streekgebonden’ bekijken, was Blankenberge voor hem het drukst. Veel heeft te maken met verouderde huizen die er na verloop van tijd problemen met zich meebrengen. “Of ik het werk niet ga missen tijdens mijn pensioen? Natuurlijk wel, het is de mooiste job die er is. Maar ik zal nu eindelijk tijd hebben om een boek te lezen en te reizen. Ik zal me zeker niet vervelen”, glimlacht Boudewijn Van Hove.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Trees Vanmeerbeeck

    Heel veel pensioen plezier Therese van meerbeeck

  • Jan Langbeen

    Geniet van al het mooie dat de wereld te bieden heeft, groeten Jan Langbeen, zaalwachter REA Brugge.

  • NANCY IMPENS

    Supervrederechter! Supermens! Het gaat je goed.