Modernste dierenasiel van het land is klaar, met dank aan erfenis van 1,2 miljoen euro

De honden in de ruime buitenhokken.
Benny Proot De honden in de ruime buitenhokken.
Het Brugse dierenasiel Het Blauwe Kruis neemt vrijdag zijn intrek in een nieuwbouw langs de Krinkelweg. Met vloerverwarming, aparte wasruimtes, ruime hondenhokken en een verblijf voor 150 poezen beschikt Brugge over het modernste dierenasiel van het land. “De erfenis, die ons plots in de schoot werd geworpen, is goed besteed", zegt voorzitter Johan Schoutteet.

15 honden, 42 katten, 6 konijnen, 1 hamster en 1 cavia verhuizen deze week vanuit hun voorlopig onderkomen in de conciërgewoning naar het gloednieuwe dierenasiel in de Krinkelstraat, nabij het crematorium Blauwe Toren. Straks kunnen maar liefst 72 honden, 150 katten en tientallen knaagdieren hier tijdelijk terecht, in afwachting van een nieuw baasje. Dat heeft Het Blauwe Kruis te danken aan een erfenis van een dierenvriendin uit Jabbeke. De dame schonk twee jaar geleden maar liefst 1,2 miljoen euro aan het dierenasiel, om het de kans te geven een nieuwbouw te zetten.

Het kattenverblijf.
Benny Proot Het kattenverblijf.

Godsgeschenk

Dat was ook nodig, want het vorige gebouw was versleten en zelfs afgekeurd. Ofwel moest het asiel kleiner worden, ofwel moest er een nieuwbouw komen. “We hadden toen het geld niet om een nieuw gebouw te zetten”, zegt voorzitter Johan Schoutteet. “Die schenking is een godsgeschenk. Wat we hier kunnen realiseren, is fantastisch. We kunnen de komende tientallen jaren verder en beschikken nu over het modernste dierenasiel van het land. Iedereen, van medewerkers tot sponsors en vrijwilligers, is in de wolken met het nieuwe gebouw.”

Rond de nieuwbouw is nog wat werk, maar de dieren kunnen wel al verhuizen.
Benny Proot Rond de nieuwbouw is nog wat werk, maar de dieren kunnen wel al verhuizen.

Vloerverwarming

De vernieuwingsoperatie begon al aan de brug, die een stuk breder en steviger is geworden. Nu kunnen ook hulpvoertuigen er straks over. Eenmaal de brug over, oogt het resultaat fraai: een nieuwbouw van 1.500 vierkante meter, met 32 binnen- en buitenhokken, 22 looprennen en een opvangcapaciteit voor 150 poezen. Elk hondenhok is minimaal 7 vierkante meter groot. “De honden zijn zondag verhuisd, de rest volgt later”, zegt Schoutteet. 

Ons asiel werd de afgelopen jaren wat gemeden door de slechte omstandigheden. Zeker in de winter kon het hier heel koud zijn. Nu is dat allemaal verholpen

Johan Schoutteet

“Ze krijgen alle comfort: er ligt overal vloerverwarming, via een warmtepomp op elektriciteit. Dankzij die vloerverwarming kunnen de honden nergens meer tegen radiatoren plassen. Ook de poezen zitten comfortabel en kunnen, net als de honden, ook tijdelijk in een nette quarantaineruimte geplaatst worden. Elke ruimte heeft een afzuigsysteem, dat het risico op ziekten beperkt.”

De operatieruimte.
Benny Proot De operatieruimte.

Weer meer dieren opvangen

Een veiligheidssysteem met 34 camera’s draagt ertoe bij dat de vijf werknemers en de dierenarts zicht hebben op alle beestjes. 

Voorzitter Johan Schoutteet.
Benny Proot Voorzitter Johan Schoutteet.

Op jaarbasis ontfermt het Blauwe Kruis zich over 600 verwaarloosde of afgestane honden. “Dat cijfer hopen we straks weer op te krikken, want ons asiel werd de afgelopen jaren wat gemeden door de slechte omstandigheden. Zeker in de winter kon het hier heel koud zijn. Nu is dat allemaal verholpen. Er is zelfs een mooie wachtruimte voor de bezoekers gecreëerd. Beter konden we niet wensen.” De officiële opening vindt zondag plaats. Dan is iedereen welkom vanaf 13 uur.

Benny Proot
De hondenwasplaats.
Benny Proot De hondenwasplaats.
Het kattenverblijf.
Benny Proot Het kattenverblijf.
Het kattenverblijf.
Benny Proot Het kattenverblijf.
De ruimte voor nabehandeling na een operatie.
Benny Proot De ruimte voor nabehandeling na een operatie.
De binnenhokken voor honden.
Benny Proot De binnenhokken voor honden.
Benny Proot
Benny Proot
Het onthaal.
Benny Proot Het onthaal.
De wasruimte.
Benny Proot De wasruimte.
Benny Proot
Het onthaal.
Benny Proot Het onthaal.16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Monique Saba

  Nu nog even geen gezonde dieren in laten slapen, euthanasie dan is het ook buiten en van binnen mooi.

 • Carina Van Overmeire

  Nu nog een no-kill beleid ... vooral meer kansen aan niet terminaal zieke zwerfpoesjes/kittens .. Een netwerk van poezenopvang opzetten voor gevonden/binnengebrachte kittens die dan niet in het asiel moeten verblijven maar gesocialiseerd kunnen worden thuis om hun kansen te vergroten!

 • Luc Aernout

  Nieuwe kooien voor de knaagdieren zijn besteld

 • Patricia Buvens

  Nu nog een no kill beleid! Helaas is inslapen van gezonde dieren nog van toepassing....

 • Toni van belle

  Hopelijk mag ik nog lang leven maar dieren staan bij mij op nr1 in mijn testament. Heb toch geen kinderen. Top van die dame...