Minister Ben Weyts wil houden van dolfijnen in gevangenschap verbieden: einde voor Brugs Dolfinarium?

Brugge : Op 7 september 2015 dolfijn Indy van een gezond kalf. De minister pleit nu voor het verbod op kweken in gevangenschap
Benny Proot Brugge : Op 7 september 2015 dolfijn Indy van een gezond kalf. De minister pleit nu voor het verbod op kweken in gevangenschap
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is voorstander om het houden van dolfijnen in gevangenschap te verbieden. Hij wil daarvoor het debat openen en wijst daarvoor naar de leefomstandigheden van de dieren. Dat betekent mogelijk slecht nieuws voor het Brugs Dolfinarium, de enige plek in Vlaanderen waar de zoogdieren nog in gevangenschap leven. “Moeten we dit blijven tolereren puur voor ons plezier? Ik pleit voor een uitdoofbeleid”, aldus Weyts.

Minister Ben Weyts lanceerde zijn idee zondagochtend tijdens ‘De Zevende Dag’. Daarin was hij opvallend streng. “Het houden van dolfijnen in gevangenschap heeft geen enkel nut. We laten die dieren kunstjes doen in ruil voor een paar dode vissen”, stak Weyts van wal. “Dolfijnen zijn stressgevoelige en hyperintelligente dieren. Nu worden ze in een bassin gehouden terwijl ze in het echte leven 60 kilometer per dag afleggen en hun natuurlijke habitat 125 vierkante kilometer groot is. Moeten we dat blijven tolereren puur voor ons plezier? Het debat hierover moet zeker gevoerd worden.”

De dolfijnen zijn een populaire attractie met hun kunstjes
Benny Proot De dolfijnen zijn een populaire attractie met hun kunstjes

Uitdoofbeleid

De minister benadrukte dat er nog geen concrete plannen op tafel liggen, maar wil dat er op zen minst over nagedacht wordt. Over de dolfijnen wordt ook niet gesproken in het nieuw ministerieel besluit over zeezoogdieren. Als het ooit zover komt, betekent dat slecht nieuws voor het Dolfinarium in Brugge, de enige plaats in Vlaanderen waar dolfijnen nog in gevangenschap leven. Ben Weyts is namelijk voorstander van een uitdoofbeleid. In dat scenario zou de huidige situatie behouden blijven, maar zouden er geen nieuwe dolfijnen meer mogen gekweekt worden én komen er geen nieuwe vergunningen meer. Het bestaande aanbod zou dus simpelweg uitdoven tot er geen dieren meer zijn. “Het is niet toevallig dat er nog maar één plek is waar dolfijnen in gevangenschap worden gehouden. We hebben al herhaaldelijk gesprekken gevoerd met het Dolfinarium in Brugge en hebben ook al normen opgelegd. Dierenwelzijn is in de huidige maatschappij heel belangrijk. Dolfijnen kunstjes laten doen omdat we dat plezant vinden, dat kan je niet maken als je dierenwelzijn ernstig neemt.” Een concrete termijn voor de plannen is er vooralsnog niet. De minister sprak zich ook niet uit tegen wanneer hij dat uitdoofbeleid zou willen ingevoerd zien.

Brugge, Renee Van Neder, Kerstshow Dolfinarium
Benny Proot Brugge, Renee Van Neder, Kerstshow Dolfinarium

Ontoereikend

Dierenrechtenorganisatie GAIA reageerde al op het idee van minister Weyts en steunt zijn uitspraken. “De leefomstandigheden van de dolfijnen in Brugge zijn zeer ontoereikend en veel te beperkend voor deze dieren, vergeleken met het potentieel aan gedragsontplooïing dat een leven in de vrije oceaan biedt”, zegt voorzitter Michel Vandenbosch. De woordvoerster van het Dolfinarium is voorlopig nog niet te bereiken voor commentaar. Vorige maand kwam het themapark al eens onder vuur te liggen omdat ze een fotoshoot voor Valentijn aanboden met de dolfijnen. Toen benadrukten ze nogmaals dat ze bij al hun activiteiten rekening houden met de dierenwetgeving én de strengste hygiënevoorschriften hanteren.

Dierenrechtenorganisatie Bite Back voerde eerder al protest tegen het Dolfinarium
Foto Proot Dierenrechtenorganisatie Bite Back voerde eerder al protest tegen het Dolfinarium12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Dumon

  Wie zegt dat die dieren ongelukkig zijn ??? Ik heb nog nooit één dier horen klagen of jij wel ?? Mensen in gevangenschap houden dat mag of moet maar een dier die mensen anders niet kunnen zien dat moet weer weg . Wat zijn jullie bekrompen.

 • Magdalena Wouters

  Het zou nu toch algemeen geweten moeten zijn dat dolfijnen in gevangenschap ongelukkig en depressief worden. Het ergste in het hele verhaal is de manier waarop dolfijnen gevangen worden. Voor één dolfijn die aan bepaalde criteria voldoet sterven er tientallen anderen. De school wordt in een kleine baai gedreven en zij die niet voldoen worden brutaal afgeslacht. Na afloop ziet het water rood van het bloed. En dat alleen voor ons plezier!

 • Jan Claes

  Goed initiatief van Ben Weyts. Dierentuinen mogen van mij ook sluiten. Ik zie het nut er niet van in om dieren op te sluiten zodat wij er naar kunnen gaan kijken.

 • Eddy Dubruque

  Dan moet men ook alle huisdieren en kleinvee die gehouden worden voor de show thuis ook verbieden. Zoals konijnen, katten, honden, hamsters, geiten en schapen en noem maar op. Vb: kleine hondjes die in een zogezegd kinderwagen worden vervoerd tijdens lange wandelingen en opgesloten zitten. Maar ja het is bijna verkiezingstijd en men moet toch ergens stemmen kunnen halen. Eddy Dubruqué

 • Chantal Vanhoeck

  Allemaal goed en wel voor de dieren ,maar niet voor dieren die al hun hele leven in gevangenschap leven ,ben al verschillende keren geweest en de dieren zien er wel gelukkig uit ,wat als het sluit waar gaan de dieren dan naartoe ,vrij laten,hoe gruwelijk is dat dan ,Dit overleven ze niet wat ze weten niet hoe te overleven, je moet dan ook alle andere dierenparken sluiten ,in die parken zitten de dieren er zielige bij dan de dolfijnen ,zij hebben tenminste beweging