Mensensmokkelaar op vrije voeten na milde straf

Een Roemeen heeft in de Brugse rechtbank een mildere straf gekregen voor feiten van mensensmokkel. Van de 30 maanden cel die hij vorig jaar kreeg, legde de rechter nu 1 jaar met uitstel op.

Ioan-Adrian P. kwam gisterenavond door de mildere straf nog vrij uit de gevangenis. De man liep op 11 februari vorig jaar tegen de lamp, toen hij met een bestelwagen stond de wachten aan de P&O-ferry in de haven van Zeebrugge.

Valse wand

De scheepvaartpolitie ontdekte achter een valse wand in de laadruimte vijf Irakezen aan, onder wie één minderjarige. De transmigranten waren via een luik onderaan de bestelwagen achter de wand gestopt. De Roemeense bestuurder zat drie maanden in voorhechtenis en werd uiteindelijk vrijgelaten met een borgsom van 1.000 euro.

Verzet aangetekend

Op z'n proces kwam hij echter niet opdagen. P. kreeg 30 maanden cel en werd enige tijd geleden opgepakt in z'n thuisland. In de gevangenis tekende hij verzet aan tegen de uitspraak. Voor de rechtbank vroeg hij vorige maand de vrijspraak. "Ik kreeg opdracht om huishoudtoestellen te gaan ophalen in Groot-Brittannië en wist niet dat er illegalen in de laadruimte zaten", beweerde P. (SDVO)