Meifoor komt terug thuis op 't Zand: “Beste periode van het jaar”

Horeca en marktkramers tevreden - Extra ambiance op Beursplein

Schepen Pablo Annys en de organisatoren van de Meifoor.
Benny Proot Schepen Pablo Annys en de organisatoren van de Meifoor.
De Brugse Meifoor keert vanaf vrijdag 10 mei terug naar 't Zand, na jaren van werken aan het plein. Bijna honderd kermiskramen krijgen er opnieuw hun vaste stek, aangevuld met attracties in het Albert I-park, op het Simon Stevinplein en op het Beursplein. “De kermis is voor ons de beste periode van het jaar”, zegt Curt Lagast van brasserie Foyer.

Nu 't Zand sinds september vorig jaar helemaal afgewerkt is, kan ook de Meifoor weer ten volle genieten van het plein, waar ze sinds jaar en dag opgesteld staan. De afgelopen jaren moest het foorkramerscomité inventief zijn: uitwijken naar het park en het Beursplein. Tijdens de werken stonden attracties zelfs op het halfafgewerkte plein. “Geen ideale situatie”, zegt Redgy Schmidt, die er straks voor het 43ste jaar op rij bij is. “Maar nu kunnen we weer genieten van het volledige plein.”

Voor de foorkramers is de Meifoor één van de belangrijkste van het jaar. “Niet te vergelijken met andere kermissen in Vlaanderen”, vinden ze. “De interesse in Brugge blijft bovendien stabiel. We komen hier elk jaar graag terug." Het beste bewijs is dat er nauwelijks gesleuteld moet worden aan attracties. Zowat alle kramen van de vorige editie komen terug. Op het Beursplein komt er een nieuwe attractie bij, al wordt die pas maandag via de Facebookpagina van de Meifoor bekend gemaakt.

Gratis kermis

“Starten doen we dit keer met een uur gratis kermis voor de Brugse gezinnen”, zegt schepen van Kermissen Pablo Annys (sp.a). “In de bus van 10.000 gezinnen valt straks een brief waarmee ze op vrijdag 10 mei tussen 17 en 18 uur gratis op attracties kunnen of aan eetkramen een oliebol cadeau krijgen. We hopen zo op veel volk tijdens de opening. Dit is een mooie geste van de foorreizigers.” Aansluitend, om 18.15 uur is er een optreden van de KetnetBand en de avond wordt traditiegetrouw afgesloten met een vuurwerk in het Koning Albert I-park.

StarFM komt met een mobiele radiostudio naar Brugge en zendt er tot en met zondag 2 juni live uit. De familiedag met een zoektocht voor gezinnen vindt op 22 mei plaats. Tijdens de laatste vrijdag, op 31 mei, is er de traditionele verminderde prijsdag. Tijdens de Meifoor verhuist de zaterdagmarkt voor een stuk naar het Beursplein en de Maagdenstraat. “Het Beursplein, dat nu nog volledig leeg is, wordt tijdens de Meifoor een echt evenementenplein. We maken van de gelegenheid gebruik om dat plein helemaal te gebruiken”, zegt Pablo Annys. “Hier zal de KetnetBand optreden en zullen we ook een gratis openluchtfuif organiseren. Op 17 mei komt onder meer DJ F.R.A.N.K. voor muziek zorgen.” Op ‘t Zand reageert de horeca blij. “Het is voor ons de mooiste en belangrijkste periode van het jaar”, zegt Curt Lagast van brasserie Foyer. “De Meifoor is verbonden aan dit plein en schept een heel leuke sfeer.”

De 819de Meifoor vindt plaats van 10 mei tot en met 2 juni.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.