Mee met de chef of op wereldreis

DE KARMELIET sluit na 33 jaar de deuren

Geert Van Hecke (61) en zijn echtgenote Mireille Demuynck (56), omringd door hun team.
Benny Proot Geert Van Hecke (61) en zijn echtgenote Mireille Demuynck (56), omringd door hun team.
Het sluiten van De Karmeliet wordt niet alleen voor chef Geert Van Hecke (60) en zijn echtgenote Mireille Demuynck (56) een emotioneel afscheid, ook het personeel moet onherroepelijk afscheid nemen. De meeste medewerkers hebben hun 'transfer' al beet. "Ik ben blij dat ik de chef kan volgen in zijn nieuwe zaak", zegt souschef Pieter Seynaeve.

Veel grote chefs uit de regio hebben hun strepen destijds verdiend in De Karmeliet, aan de zijde van Geert Van Hecke. Zo draaide onder meer Filip Claeys van De Jonkman zeven jaar mee in de keukenequipe. Maar ook Reinout Reniere (Zeno), Frederik Deceuninck (Sel Gris), Angelo Rosseel (La Durée) en Timothy Goffin (Goffin) hebben de stiel bij de Brugse peetvader van de topgastronomie geleerd.

Benny Proot

Groot verloop

"Het verloop van personeel in de keuken is altijd behoorlijk groot geweest", zegt Van Hecke. "Dat is normaal, want het is ook een hectisch leven. Mireille en ik werken van 9 tot 15 uur en dan starten opnieuw van nul om 18 uur tot 23 uur. Dat hou je, zeker in de keuken, geen jaren aan een stuk vol."


Van de huidige keukenequipe is Pieter Seynaeve (23) er al het langst bij. Vier jaar geleden kwam hij het team versterken. Intussen is hij uitgegroeid tot souschef.


"Er zijn in die jaren een aantal mensen gestopt, waardoor ik stilaan kon opklimmen in de hiërarchie. Werken onder Geert Van Hecke is geweldig. Ik ben hier als stagiair begonnen en heb enorm veel van hem bijgeleerd. Het is ook een dankbaar man en iemand die nooit een onvertogen woord zal roepen. Daarom ben ik ook vereerd dat ik mee mag naar zijn nieuwe zaak."


Van de huidige personeelsploeg gaan er vijf mee naar Zet'joe, het nieuwe restaurant van Van Hecke dat rond 7 december zou openen in de Langestraat.

Toppers

"Ik heb mijn personeel in november van vorig jaar op de hoogte gebracht van mijn plannen om te stoppen met De Karmeliet", zegt Geert Van Hecke. "Daarna heb ik het nieuws wat laten bezinken. Er zijn een aantal mensen al vertrokken tijdens het jaar. Ik neem een aantal onder hen mee naar mijn nieuwe zaak. Voor zo goed als iedereen is er een oplossing gevonden. Dat betekent ook dat iedereen nog met hart en ziel de laatste dagen afwerkt. Er heerst een geweldige sfeer. Ik kan echt rekenen op toppers. Om hen te bedanken, neem ik ze volgende week mee op een gezamenlijk etentje en gaan we nog een pintje pakken in mijn stamcafé in Pittem."


Dat het personeel van De Karmeliet wel goed in de markt ligt, is een open deur intrappen. Wie meekan in een driesterrenzaak, kan om het even waar terecht. Volgens Geert Van Hecke hebben minstens tien restauranthouders hem gebeld om personeel over te nemen.


"Werken in De Karmeliet staat mooi op een visitekaartje", zegt Dennis Kerkhove (26), die zeven jaar in de zaal van De Karmeliet werkt. Hij verlaat straks de horeca en gaat in de kledingzaak van zijn ouders werken. "Iets helemaal anders, maar ook iets wat me moet liggen", zegt hij. "Die jaren in De Karmeliet waren voor mij onvergetelijk. Ik heb hier een enorme stielkennis opgedaan, mooie momenten meegemaakt, hoge gasten ontmoet. Het is voor mij een genoegen geweest om onder de chef te mogen werken."