Magdalenakerk verandert in ecokerk: “Enkel nog groene energie”

De Brugse Magdalenakerk.
Benny Proot De Brugse Magdalenakerk.
De Heilige-Magdalenakerk aan het Astridpark in Brugge maakt een radicale keuze: er wordt voortaan alleen nog gebruik gemaakt van groene energie. “De elektriciteit is vernieuwd, de mazoutketel gesaneerd en ledverlichting geïnstalleerd”, zegt Koen Dekorte van de Kerkfabriek.

De Heilige-Magdalenakerk is al sinds 2002 een buitenbeentje in Brugge. De kerk wordt er beheerd door YOT, een organisatie die zich met meer dan alleen maar christelijke vieringen bezighoudt. De volgende stap in het vernieuwen van de kerk, om ze toch maar te behouden, is het energiezuiniger maken ervan. “De kerk wordt een ecokerk door een radicale keuze voor duurzame energie”, zegt Koen Dekorte van de Kerkfabriek. “Het voorbije jaar is er hard gewerkt: vernieuwing van de elektriciteit, sanering van de mazoutketel, ledverlichting en de installatie van dertig infrarood lange golf panelen. De kerk wordt vanaf nu alleen nog voorzien van groene, elektrische energie.”

Met deze ingrepen doet de Magdalenakerk pionierswerk, want het gebruik van infraroodverwarming lange golf is in Vlaanderen nog niet ingeburgerd in het kerkelijk erfgoed. “Infraroodverwarming verwarmt de mensen en objecten, niet de lucht”, licht Dekorte toe. “Daarom is dit type verwarming aangewezen voor grote hoge ruimtes. Bij klassieke luchtverwarming moet namelijk eerst het volledige kerkvolume opgewarmd worden, terwijl je infraroodverwarming zonaal kan gebruiken.”

De ledverlichting is voorzien van sensoren die het licht automatisch dimmen of uitschakelen wanneer het zonlicht sterk genoeg is om de kerkverlichting over te nemen. Maar ook als je nooit een voet in de kerk zet, kun je mee genieten van de technische vernieuwing: elke morgen en avond wordt het gigantische en prachtige centrale glasraam boven de hoofdingang verlicht. Het kleurrijke glasraam op het oksaal toont musicerende figuren. “Het is ons geschenk voor iedereen die de kerk passeert in de schemer van de morgen of avond. De installatie is gekoppeld aan het veranderlijk tijdstip van zonsopgang en zonsondergang”, zegt Dekorte.

Brugs schepen Minou Esquenet (CD&V), bevoegd voor klimaat en energie, milieubeleid, smart city en facilitair beheer kijkt haar ogen uit: “Om onze stad klimaatrobuust te maken hebben we de inzet nodig van iedereen. De acties die genomen zijn door de Kerkfabriek van de Heilige-Magdalenakerk zijn een mooi voorbeeld van de manier waarop iedereen zijn steentje kan bijdragen en zal hopelijk veel navolging kennen. In een stad als Brugge, met de vele waardevolle monumenten, is het steeds zoeken naar het evenwicht tussen het bewaren van de authentieke waarden van het unieke patrimonium én het afstemmen op de hedendaagse noden en wensen. Ook hierin speelt de Heilige-Magdalenakerk een belangrijke rol als proeftuin.”

In de toekomst zal de Magdalenakerk ook gebruikt worden voor meetings. Toerisme Vlaanderen heeft de kerk als een van de mogelijke locaties aangeduid.

De verantwoordelijken in de kerk.
Bart Huysentruyt De verantwoordelijken in de kerk.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.