Leverancier doping niet veroordeeld voor onopzettelijk doding Brugse bodybuilder

De 45-jarige Brugse bodybuilder Steve Meulebrouck die dood werd aangetroffen in zijn bad.
Facebook De 45-jarige Brugse bodybuilder Steve Meulebrouck die dood werd aangetroffen in zijn bad.
De rechter in Ieper heeft de 38-jarige Glenn Z. uit Assebroek niet veroordeeld voor de dood van de 45-jarige Brugse bodybuilder Steve Meulebrouck uit Brugge. De familie van het slachtoffer schoof de schuld van het overlijden van de sporter in de schoenen van de dertiger, die Meulebrouck van doping had voorzien. De beklaagde werd echter niet gedagvaard voor onopzettelijke doding, enkel voor het bezit en de verkoop van verboden middelen. 

De rechter in Ieper veroordeelde Glenn Z. voor het aanschaffen en invoeren van dopingproducten tot een werkstraf van 200 uren. De familie van Steve Meulebrouck uit Brugge had het liever anders gezien. Zij schoven de schuld van de dood van Steve in de schoenen van de beklaagde. Volgens hen was het immers Z. die de doping aan het slachtoffer leverde.

“Mijn zoon werd in 20 maanden 40 kilogram zwaarder”, klonk het op de rechtbank bij Marie Herrentals, de moeder van de Brugse bodybuilder Steve Meulebrouck uit Brugge. De veertiger, vader van een dochter, werd op 29 augustus thuis in zijn bad dood aangetroffen. De man was die dag nog met gewichten gaan trainen, iets wat hij bijna dagelijks deed. Er volgde een autopsie en aanvankelijk werd hartfalen als doodsoorzaak opgetekend. Na een tweede analyse bleek echter dat de dode heel veel stierversterkende middelen had genomen, te veel, want hij overleefde het niet. Na uitlezing van zijn gsm werd duidelijk dat Steve contact had gehad met een vriend die in het verleden hem al van verboden producten had voorzien. Er volgde een huiszoeking bij de beklaagde en er werd een potje doping gevonden.

Het gevolg was dat Glenn Z. zich op de rechtbank moest verantwoorden voor het aanschaffen, invoeren en verkopen van verboden producten. Voor onopzettelijke doding werd de man niet vervolgd. “De laatste keer dat het slachtoffer producten kocht van de beklaagde was drie maanden voor zijn dood, er kan van alles zijn gebeurd in die periode”, aldus de openbare aanklager. Het was een zeldzame keer dat de verdediging akkoord ging met een stelling van de openbare aanklager. “Om alleen mijn cliënt op te laten draaien voor de dood van die man, is een brug te ver, hoe erg het ook is”, zei meester Nadia Lorenzetti, die het voor de beklaagde opnam. “Het is absoluut niet zeker dat mijn cliënt een aandeel heeft in de dood van zijn vriend.” Wat wel vaststaat is dat Steve Meulebrouck kort voor zijn dood nog een sms stuurde naar Glenn Z. met de vraag of hij nog iets kon leveren. Z. kocht zijn spul via het internet, maar het bleek dat zijn leverancier de hele maand augustus in Miami zat. De beklaagde zegt de dood van die man niet te hebben gewild. “Het klopt dat ik in het verleden spul bijbestelde voor Steve, maar dat was op zijn vraag en niet om winst te maken. Het was een vriendendienst”, aldus de Glenn Z., die ondertussen naar eigen zeggen geen verboden producten meer gebruikt. De gewezen vriendin hoopte op een felle schadevergoeding, maar de rechter kende die niet toe. “Die man stond hier niet terecht voor onopzettelijke doding, we hebben dus geen kapstok om de schade-eis op te hangen”, klonk het.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.