Leraar Ter Groene Poorte krijgt geen straf voor mondkus bij twee leerlingen: man moet wel begeleiding volgen

Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge.
Benny Proot Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge.
Een leraar van de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte heeft de gunst van de probatieopschorting gekregen voor aanranding van de eerbaarheid van twee leerlingen. J.T. (45) gaf de jongens van 15 à 16 jaar oud een kus op de mond in de koelcellen van de school. Hij moet van de rechter begeleiding volgen, maar krijgt dus geen straf opgelegd.

De bal ging in januari 2017 aan het rollen, toen een van de leerlingen van de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte met zijn verhaal naar de politie trok. Hij had zijn ouders kort voordien verteld hoe zijn praktijkleraar J.T. (45), een bakker, hem een maand eerder een kus op de mond had gegeven in de koelcellen van de school. Ook een tweede leerling was naar eigen zeggen hetzelfde overkomen. Beide slachtoffers waren 15 à 16 jaar oud. J.T. werd opgepakt door de politie voor verhoor en door het Brugse parket voorgeleid bij de onderzoeksrechter op verdenking van aanranding van de eerbaarheid. Het schoolbestuur van Ter Groene Poorte schorste hun praktijkleerkracht met onmiddellijke ingang. 

Amicaal

T. werd door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder strenge voorwaarden. Het verdere onderzoek bracht aan het licht dat de leerkracht al 22 jaar een onberispelijke staat van dienst had. Nooit eerder diende een leerling klacht in tegen hem. Uit de vele verklaringen in het dossier blijkt wel dat de leraar soms amicaal omsprong met zijn leerlingen. Hij ging soms met hen op stap en bleef ook na hun studies contact houden. Enkele leerlingen getuigden ook hoe J.T. hen tijdens de les vroeg om hem te masseren. Hij zou pijn gehad hebben aan zijn schouders na een eerder ongeval. Uiteindelijk oordeelde het parket dat die feiten niet voldoende waren om de man te vervolgen voor aanranding van de eerbaarheid. De kussen op de mond waren dat volgens hen wel, waardoor J.T. twee maanden geleden voor de correctionele rechtbank in Brugge moest verschijnen. 

Geen straf

De leraar barstte nog voor aanvang van de zaak uit in tranen en moest tijdens de zitting achter gesloten deuren zelfs bijstand krijgen van de dienst Slachtofferhulp. Het openbaar ministerie vorderde een voorwaardelijke celstraf van één jaar voor de man, die intussen al twee jaar preventief geschorst is. De rechter legde hem maandagmorgen uiteindelijk geen straf op, maar verleende hem de gunst van de probatieopschorting. J.T. moet zich de komende jaren wel aan enkele voorwaarden houden. Zo mag hij geen strafbare feiten plegen én moet hij een begeleiding volgen bij het psychiatrisch centrum FIDES. De leraar gaf toe dat hij één leerling op de mond kuste, maar betwistte het tweede geval. “Het was gewoon mijn manier van omgaan met mensen”, stelde J.T. 

Zijn advocaat Koen Stubbe kan zich vinden in de uitspraak van de rechtbank. “Eenmaal alle beroepstermijnen afgelopen zijn, zal de school wellicht een tuchtprocedure opstarten tegen mijn cliënt. We zullen afwachten hoe die zal verlopen.” Aan de slachtoffers en hun ouders kende de rechtbank maandagmorgen in totaal 1.500 euro schadevergoeding toe.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.