Landuyt op 1 mei: "Laster en leugen om van socialisten af te komen"

Renaat Landuyt tijdens zijn 1 meitoespraak.
Foto Proot Renaat Landuyt tijdens zijn 1 meitoespraak.
In zijn 1 meispeech heeft Renaat Landuyt (sp.a) uitgehaald naar de nationale politiek van coalitiepartner CD&V. Daarnaast had de burgemeester aandacht voor zijn eigen stad. "Ook in Brugge is de strategie van laster en leugen ingezet om niet met socialisten te moeten besturen", stelt hij.

Landuyt hield een scherpe toespraak op de Burg. "Op nationaal niveau heeft CD&V ervoor gekozen niet te luisteren naar de mens van beweging.net. De afkeer voor socialisten is opnieuw tot een geloof verheven. CD&V heeft gekozen om te collaboreren met N-VA, om de arbeids- en sociale rechten te herschikken ten voordele van de winst. Wie af wil van het sociale, hakt in op de socialisten. Maar je hoeft geen socialistisch minister te zijn om te snel te rijden of 'warrig' over te komen", zinspeelde hij op de auto van minister Jan Jambon (N-VA) die te snel reed op de E313 en de speech van Minister Liesbeth Homans (N-VA) op de Nacht van de Televisiesterren.


De burgemeester had ook aandacht voor de lokale politiek. In de wandelgangen wordt al langer gefluisterd dat CD&V en N-VA in Brugge een voorakkoord zouden hebben met het oog op de volgende verkiezingen. "Ook in Brugge is de strategie van laster en leugen ingezet", stelt Landuyt. "De kinderen zullen niet meer op school geraken en de mensen niet meer bij de bakker. Wij herhalen dat wij trouw willen blijven aan 125 jaar sociale vooruitgang. De stad blijft voor een lokale sociale politiek belangrijk. Wij zijn niet bereid het OCMW af te schaffen. Onze zieken en zorgbehoevenden willen we niet overlaten aan commerciële organisaties. In Brugge hebben we bespaard om te kunnen investeren. De vele openbare werken betekenen meteen ook meer tewerkstelling en een nog aantrekkelijker Brugge." (KPK)