Kookeet succesverhaal... dankzij damesteam

HOEWEL CHEFS BIJNA UITSLUITEND MANNEN ZIJN

De vrouwen achter Kookeet: Rien Vandermeersch, Griet De Prest, Ann Perneel, Tania Verhelst, Lieve Moeremans, Hilde Decleer, Kim Stockx, Peggy Slingeyer.
Foto Proot De vrouwen achter Kookeet: Rien Vandermeersch, Griet De Prest, Ann Perneel, Tania Verhelst, Lieve Moeremans, Hilde Decleer, Kim Stockx, Peggy Slingeyer.
De 32 chefs - op één na allemaal mannen - zijn op Kookeet de sterren, maar achter de schermen zwaaien de dames de plak. Bijna alle belangrijke medewerkers zijn vrouwen. "En ja, we vormen echt een goed team", zeggen ze.

Koken is in Brugge een mannending: van de 32 chefs op het gastronomisch evenement Kookeet is er slechts één vrouw. Dat is al jaren Karen Keygnaert van restaurant Cantine Copine. Maar, opmerkelijk: achter de schermen zijn het net de vrouwen die het zaakje in handen nemen. Na het pensioen van Noël Steen als productieverantwoordelijke is ook die taak door een vrouw overgenomen: Ann Perneel, een dame met een stevig cv die al festivals in het Antwerpse organiseerde. "Met Kookeet ben je eigenlijk een jaar lang bezig", zegt ze. "Dat begint al na de vorige editie met het contacteren van alle chefs. Wie doet weer mee en wie niet? Wat worden de gerechtjes? Belangrijk is dat de chefs niet met dezelfde recepten komen aandraven. Er moeten dessertjes zijn, maar ook niet te veel. Daarna volgen nog maandelijkse vergaderingen, fotoshoots met de chefs en de gerechtjes, proeverijen... noem maar op."


Voor al dat werk rekent Ann op een heel team. Lieve Moeremans is directeur van Brugge Plus, de organisator van Kookeet. Zij is eindverantwoordelijke. Peggy Slingeneyer zorgt dan weer voor de vips en de sponsoring, Kim Stockx regelt de financiën en houdt de kassa's in het oog. Griet De Prest regelt de mediazaken en leidt, samen met Toerisme Brugge, mediapartners uit binnen- en buitenland rond op het festival. Zij verwelkomt zaterdag onder meer Showbizz Bart. "Maar er is ook Nederlandse en Scandinavische pers geïnteresseerd in wat we hier doen", zegt ze. "Kookeet is sowieso een erg drukke driedaagse voor iedereen. Sinds de opbouw staat iedereen al op scherp."


De enige man in het gezelschap is Rien Vandermeersch, die voortdurend contact houdt met het personeel. Hij heeft de leiding over de honderden medewerkers en helpt ook op logistiek vlak een handje mee.

Geolied team

Tot slot is er Hilde Decleer, de schepen van Lokale Economie, die wel eens 'de moeder van Kookeet' wordt genoemd. Zij haalde het idee acht jaar geleden naar Brugge. Sindsdien is Kookeet het grootste openluchtrestaurant van Vlaanderen. Nergens vind je meer Michelinsterren op één locatie. "Ik sta altijd te glunderen op dit festival", geeft Decleer toe. "Dit is een geolied team. Zonder chefs als Geert Van Hecke, Dominique Persoone en Patrick Devos kunnen we geen zo'n hoogwaardige gerechten aanbieden. Zij hebben hier een groot aandeel in."


Al die vrouwen op een erf: zorgt dat niet voor problemen? "Echt waar, we zijn een goed team", zegt Griet De Prest. "We hebben zelfs een Messenger-groepje waar we lief en leed op delen. Kookeet, dat is intens samenwerken gedurende een lange periode. Niet dat we hartsvriendinnen zijn, maar we hebben wel een heel goede band. Dat is ook belangrijk om van dit festival een succes te maken." Kookeet start op zaterdag om 11 uur en eindigt op maandag. De locatie is - voor het laatst - het stationsplein aan de kant van Sint-Michiels. Volgend jaar wijkt Kookeet weer uit naar 't Zand.