Karmelieten gaan Goedt Bier brouwen

De paters Karmelieten van Brugge brengen het authentieke Karmelietenbier Goedt Bier op de markt. Ze namen brouwerij Fort Lapin onder de arm om het driegranenbier weer te brouwen.

Het is gebaseerd op een authentiek recept van de Karmelieten uit 1679, dat op het eind van de vorige eeuw werd aangetroffen op een rekening van de toenmalige Karmelieten van Dendermonde. Brouwerij Bosteels in het Oost-Vlaamse Buggenhout claimt met Tripel Karmeliet, dat in 1996 op de markt kwam en nu haar best verkopende bier is, al een bier te hebben op basis van datzelfde recept. Maar volgens de Karmelieten zelf is hun bier het enige dat gebrouwen wordt volgens het originele recept. "De grote moeilijkheid was om alles in de juiste verhoudingen te krijgen", zegt Glenn Gillis, die meewerkte aan de realisatie van het bier. "Het resultaat is een bier dat helemaal anders smaakt dan Tripel Karmeliet."


De naam Goedt Bier was destijds een verwijzing naar het hoge alcoholpercentage.


Wie het authentieke Karmelietenbier wil proeven, moet nog minstens wachten tot Pasen. Dan wordt het bier officieel voorgesteld. (BHT)