Jongen (14) buiten levensgevaar na zware val in oude loods, burgemeester neemt maatregelen

De tiener zakte door het dak van deze loods
JHM De tiener zakte door het dak van deze loods
De 14-jarige jongen die zaterdagavond door het dak van een loods tuimelde en 6,5 meter naar beneden viel, is aan de beterhand. Dat bevestigt zijn papa. “M. stelt het relatief goed, maar ligt nog op intensieve zorgen.” Het is het tweede gelijkaardige incident in Brugge in 4 maanden tijd. Brugs burgemeester Dirk De fauw denkt na over een sensibiliseringscampagne om in de toekomst ongevallen te vermijden.

De 14-jarige M. was zaterdag rond 17.30 uur met twee vrienden op het dak gekropen van een oude loods van de stad ter hoogte van de Rozendal en Groenestraat, in het centrum van Brugge. Plots zakte hij door een golfplaat op het dak en viel 6,5 meter naar beneden. Zijn twee vrienden belden de hulpdiensten en bleven op hen wachten. De brandweer rukte uit met een speciaal klimteam om hem te bevrijden. Daarna dienden de mug-artsen hem de dringendste zorg toe. Alhoewel de jongen aanvankelijk kritiek leek, verbeterde zijn toestand snel in het ziekenhuis. Zaterdagavond was hij al buiten levensgevaar. Omdat de feiten duidelijk waren, stelde het parket geen deskundige aan.

Lange revalidatie

De tiener werd na zijn valpartij opgenomen in het AZ Sint-Jansziekenhuis en ligt er nog steeds. “Zijn toestand is stabiel, maar hij heeft ernstige verwondingen”, zegt zijn papa. “M. ligt nog op intensieve zorgen en zal goed opgevolgd moeten worden. Hij liep enkele breuken op en er wacht hem nu een lange revalidatie. Over wat hij daar deed op dat dak, zal ik het later eens hebben met hem. Zijn herstel is nu het belangrijkste.”

Zijn toestand is stabiel, maar hij heeft ernstige verwondingen en liep enkele breuken op. Er wacht hem een lange revalidatie

Papa van M. (14)

Preventiefilmpje

De Brugse burgemeester Dirk De fauw betreurt de feiten. “Laat duidelijk zijn dat die loods verboden terrein was voor iedereen”, zegt hij. “Er is een reden dat die loods al jaren leegstaat en eigenlijk wacht op de sloop. Het is er niet veilig. Ik kan maar hopen dat die jongen herstelt en geen tweede dergelijke stunt uithaalt. Het verontrust ons dat dit al het tweede identieke incident is in Brugge in vier maanden tijd. Ook in december zakte een jongeman door een golfplaat op een loods in de Pathoekeweg. Hij was daar op het dak om leuke foto’s te maken.”

De burgemeester overlegt nu met de preventiedienst en de jeugddienst over maatregelen om incidenten te voorkomen. “Ik denk aan een preventiefilmpje dat we kunnen verspreiden via sociale media en waarin we de jongeren kunnen sensibiliseren. Aan die leeftijd zouden ze toch moeten weten dat dergelijke stunts gevaarlijk zijn en dat een golfplaat erg broos is. En als ze daar waren om coole foto’s te nemen zijn er zeker genoeg alternatieven. Als Bruggeling kunnen ze bijvoorbeeld zowat overal gratis binnen. Het dak van het concertgebouw is bijvoorbeeld toegankelijk en ook daar kunnen foto’s genomen worden. ”

Burgemeester Dirk De fauw denkt na over een preventiefilmpje
Benny Proot Burgemeester Dirk De fauw denkt na over een preventiefilmpje
In december viel al eens een jongen door het dak van deze vervallen loods in de Pathoekeweg.
Mathias Mariën In december viel al eens een jongen door het dak van deze vervallen loods in de Pathoekeweg.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Erwin Vandriessche

    Men moet eigenlijk als 14 jarige slim genoeg zijn om zoiets niet uit te halen en eigenlijk heeft men niets te zoeken op iemands anders zijn eigendom, ook al staat die leeg of is die onbenut! Waar gaan we naar toe als we dit allemaal maar blijven tollereren?