Jongeman maakt moeder jaar lang wijs dat hij aan universiteit studeert. Tot hij met valse attesten door de mand valt

Het gerechtsgebouw in Brugge.
JHM Het gerechtsgebouw in Brugge.
Een 24-jarige man uit Willebroek hangt in de correctionele rechtbank van Brugge 3.600 euro boete boven het hoofd voor valsheid in geschrifte. R.K. maakte zijn moeder bijna een jaar lang wijs dat hij aan de KU Leuven studeerde. Hij vervalste zijn schoolattesten en viel uiteindelijk door de mand.

R.K. werkte het schooljaar 2013-2014 af aan het Atheneum in Boom. In juni kreeg hij te horen dat hij gebuisd was voor zijn eindexamens. De jongeman durfde het slechte nieuws niet te vertellen aan zijn moeder en zette een vernuftig plan op poten. Hij maakte z’n moeder wijs dat hij met glans geslaagd was en een opleiding zou beginnen aan de KU Leuven. De vrouw stelde zich geen vragen. Haar zoon vertrok elke morgen naar de les, maar hing volgens het arbeidsauditoraat in werkelijkheid rond in de buurt. Bijna een volledig academiejaar hield R.K. zijn leugens vol, tot in mei 2015 zijn moeder ontdekte dat ze geen gezinsbijslag meer kreeg. Na contact met de uitbetalingsinstantie bleek dat ze nog schoolattesten van haar zoon moest voorleggen. 

‘Jeugdzonde’

R.K. probeerde zijn vel te redden door onder meer zijn inschrijvingsattest van de KU Leuven te vervalsen. Al snel ontdekte de overheid dat de documenten vals waren. Omdat de feiten zich onder meer in Brugge afspeelden, moest de jongeman zich vrijdagmorgen voor de correctionele rechtbank in Brugge verantwoorden. Hij kwam evenwel niet opdagen voor zijn proces. Volgens de arbeidsauditeur waren de praktijken van R.K. “een jeugdzonde”. De jongeman hangt bij verstek een boete van 3.600 euro boven het hoofd. Vonnis op 25 oktober.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.