Jonge moeder (24) sterft door overdosis fentanyl in bijzijn van vriend en koppel: parket vordert tot 2 jaar cel

De rechtbank in Brugge. Dit is een illustratiebeeld.
Benny Proot De rechtbank in Brugge. Dit is een illustratiebeeld.
Een vrouw en twee mannen uit Brugge riskeren celstraffen tot twee jaar voor hun betrokkenheid bij de drugsdood van een jonge moeder. L.F. stierf vorig jaar op 24-jarige leeftijd aan een overdosis fentanyl in het bijzijn van haar vriend en een ander koppel.

De hulpdiensten werden op 21 mei vorig jaar naar een woning in de Balsemboomstraat in Brugge geroepen. L.F. (24) had er een hartstilstand gekregen en werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Het Brugse parket werd acht dagen later gecontacteerd door de dienst Intensieve Zorgen, omdat de dokters vermoedden dat de hartstilstand veroorzaakt werd door een overdosis. B.V. (30) en D.V. (34) woonden in de Balsemboomstraat en gaven toe dat ze de avond van 21 mei fentanyl, een krachtig pijnstillend geneesmiddel, gebruikt hadden samen met L.F. en haar vriend K.V. (35). “Het koppel was het slachtoffer en haar vriend die dag tegenkomen op straat”, vertelde de procureur. “Ze waren op dat moment dakloos en kregen onderdak aangeboden.”

Vervalste voorschriften

Dezelfde avond nog vervalste D.V. een doktersvoorschrift met een sjabloon dat op z'n computer opgeslagen stond. Samen met K.V. ging hij met het voorschrift fentanylpleisters kopen bij de apotheker van wacht. Volgens het parket haalden B.V. en D.V. de gel met fentanyl van de pleisters om nadien te gebruiken met hun nieuwe vrienden.

“De substantie werd door de twee koppels ingeademd. Het slachtoffer had al flink wat bier gedronken en verloor meteen het bewustzijn. Rond 22 uur belden de drie anderen de hulpdiensten op. Met de hulp van de telefonist startten ze de reanimatie op.” L.F. werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleed daar op 12 juni. Volgens de wetsdokter stierf ze aan een overdosis. 

B.V. hangt voor het afleveren van de drugs 18 maanden cel boven het hoofd. Haar vriend riskeert voor zijn aandeel twee jaar cel, net als K.V. De drie verdachten betwistten hun aandeel niet en drongen aan op een voorwaardelijke straf. De moeder van het slachtoffer stelt zich burgerlijke partij en vraagt een schadevergoeding. “Mijn cliënt vangt haar kleindochter nu op”, stelde haar advocaat. “Ze zit vooral in met het feit dat de beklaagden ook ouders zijn. Ze weet als geen andere wat dergelijke feiten kunnen veroorzaken bij kinderen.”

Uitspraak op 23 maart.